Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 jil heeft jeuk

 Reeks:

 Dobbel

 Auteur:

 Martine Lefevere

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Ron Van Riet

 ISBN:

 90-455-0534-7

 Uitgever:

 De Boeck

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Thema’s:

 luizen, school

 Prijs: €

 9,79

 

 

Op school krijgt Jil plots veel jeuk op haar hoofd. Ze krabt en krabt en daardoor lacht Ben haar uit. Maar even later moet hij ook krabben. Juf komt kijken en vindt luizen in hun haar. Dit keer lacht Jan hen uit. Thuis wordt het haar van Jil door haar mama met een speciale zeep gewassen. De volgende dag jeukt het niet meer maar nu heeft Jan jeuk. En even later Ruud. En dan Jil opnieuw. Juf is het beu en stuurt hen allemaal naar huis om hun haar goed te wassen en te kammen met een speciale kam. De volgende dag op school heeft juf zich verkleed als luis. Ze verstopt zich en als de kinderen haar vinden moeten ze haar in een grote doos vol zeep stoppen. Daarna is er een koek.

Het luizenthema is hier het onderwerp. Je komt te weten wat je tegen luizen kan doen en dat je niemand moet uitlachen want dat je het zelf sneller hebt dan je denkt. Het tweede deel van het verhaal, juf die zich verstopt, heeft weinig met de luizen te maken, het is gewoon een spelletje dat aangekleed werd door het onderwerp van de vorige dagen. Je leert er niets nieuws door. En dat door dat spel al de luizen nu uit de klas zijn, gelooft geen enkele lezer.
Het niveau van de tekst heeft de auteur waarschijnlijk parten gespeeld, het verhaal valt uit elkaar in twee delen die geen geheel vormen. Dat de juf zich verkleed is erg leuk, maar ze had een spel kunnen bedenken dat iets meer vertelde over de luizen en wat je ertegen kan doen. Gewoon verstoppen en laten zoeken lijkt op bladvulling en gebrek aan inspiratie van de juf en van de schrijver. De illustraties begeleiden de tekst maar bieden geen extra verhaal. Achterin het boek staan nog tips voor ouders en leerkrachten die dit boek samen met de jonge lezer wil doornemen.


Mik Ghys

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005