Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Kat en Vos

 Reeks:

 Dobbel

 Auteur:

 Martina De Ridder

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Rosemarie De Vos

 ISBN:

 90-455-0544-4

 Uitgever:

 De Boeck

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Russisch: Yelena Ryschkova

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 anders zijn, slim

 Prijs: €

 9,79

 

 

Er was eens een boer die een mooie, grote kat had. Omdat ze geen muizen wou vangen, stak de boer hem in een zak en liet hem vrij in het bos. De kat vindt het leven daar best, tot hij juffrouw Vos ontmoet. Kat beweert dat hij naar het bos kwam om burgemeester te zijn en Vos nodigt hem uit voor een etentje. Daarna vraagt ze hem of ze zijn vrouw mag zijn. Kat vindt dat prima. Maar wanneer Vos Wolf en Beer ontmoet, willen die haar echtgenoot wel eens zien. Ze maakt hen wijs dat hij een heel boos beest is en raadt hen aan om hem een groot dood dier te schenken. Dat doen ze. Van op een afstand proberen ze een glimp van Kat op te vangen maar dat bekomt hen slecht...

Dit Russische volksverhaal stamt uit het boerenleven van de 17de-18de eeuw. In de 18de eeuw werden de volksverhalen opgeschreven en opgevoerd op pleinen. ‘Kat en Vos’ is de bewerking van zo’n volksverhaal. Daarin dwingt Vos respect af voor Kat op een sluwe wijze. Ze weet immers dat Beer en Wolf fysiek de meerdere zijn van Kat. Dus probeert ze het op een andere manier, ze maakt hen bang voor het onbekende. De spreuk ‘Wie niet sterk is, moet slim zijn’ wordt hier mooi geďllustreerd.
De tekst is vlot en eenvoudig, aangepast aan het AVI 4-niveau. De illustraties zijn kleurrijk en erg expressief. Dikwijls worden de personages onvolledig afgebeeld maar hun gevoelens komen daardoor versterkt naar voor. Achterin het boek vind je nog informatie voor ouders en leerkrachten, met verwerkingstips en meer achtergrond over de geschiedenis van dit verhaal.
Een aantrekkelijk boekje dat meer biedt dan zomaar een verhaaltje. 


Mik Ghys

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005