Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Je spetterende spijsvertering

 Reeks:

 Waanzinnig om te weten

 Auteur:

 Nick Arnold

 Aantal blz.

 190

 Illustrator:

 Tony De Saulles

 ISBN:

 90-206-0519-4

 Uitgever:

 Kluitman

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Gerard Kingma

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 lichaam, spijsvertering

 Prijs: €

 6,50

 

 

Als je geïnteresseerd bent in de werking van je lichaam moet je absoluut dit boek lezen. Hierin leer je alles over je spijsvertering, van de smaken in je mond tot de drijvende drollen.
De auteur geeft eerst een geschiedkundig overzicht. Hij beschrijft de onderzoekers door de eeuwen heen, hun problemen en hun uiteindelijke kennis. Daarna volgt het verslag van een reis van een detective die in het maagdarmkanaal van een professor een dop van zijn pen moet gaan zoeken. De professor had net een krimpmachine uitgevonden zodat de detective verkleind op reis kan. Zijn verslag geeft een heel duidelijk beeld van de weg die je eten aflegt. Allerlei tips over vet eten en voedselvergiftiging zorgen ervoor dat de auteur opnieuw enkele boeiende voorbeelden uit de geschiedenis kan opdiepen. De maag vormt een hoofdstuk apart, net als de grote en kleine boodschappen. Over dit laatste onderwerp bestaan uiteraard heel wat wetenswaardigheden maar ook vele fabeltjes. De auteur zet hier even alles mooi op een rijtje.
Deze uitgebreide brok informatie is verpakt in een aantrekkelijk geheel van vlotte teksten en grappige cartoons. Diverse stijlen komen aan bod: een reisverslag, een quiz, een vergelijkende studie, een ooggetuigenverslag, een recept, een reclameboodschap of een aankondiging. Door de afwisseling in stijlen blijft het geheel boeiend om te lezen, maar het is toch vooral dankzij de illustraties dat dit werk zo toegankelijk blijft. Die komische noot zorgt ervoor dat er heel wat informatie onthouden wordt.
Na het lezen van dit boek weet je waanzinnig meer dan voordien.


Mik Ghys

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005