Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Wachten op het donker

 Reeks:

 

 Auteur:

 John Marsden

 Aantal blz.

 312

 Illustrator:

 (omslag) Jereon van den Boer

 ISBN:

 90-257-3545-2

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Tineke Funhoff

 Leeftijd:

  +14

 Thema’s:

 Oorlog, guerrilla, overleven

 Prijs: €

 15,75

 

 

Als Ellen en haar vrienden enkele ‘wilde’ oorlogsweeskinderen redden uit de handen van de bezetters, krijgen ze een heel peloton achter zich aan. Als het hen dan toch lukt om hun veilige verblijfplaats, de Hel, te bereiken, gaan de kinderen ervandoor. Het wordt een helse zoektocht die het uiterste van hen vraagt. Terug in de Hel proberen ze wat tot rust te komen. Maar ze ontdekken ook sporen van de vijand. Een voedselverzamelactie loopt echter totaal uit de hand, een ware ramp wordt het. Zullen ze uit de handen van de vijand kunnen blijven?

Zesde deel van de ongemeen spannende serie van John Marsden over een groepje tieners die trachten uit de handen van de bezetters van hun land te blijven en deze zelfs schade toe te brengen. In dit deel geen spectaculaire aanslagen tegen hun bezetters of drieste bevrijdingsacties. Het draait allemaal om enkele ‘wilde’ kinderen waarover ze zich ontfermen, maar die daar niet mee gediend zijn. Voor hen brengen Ellen en haar vrienden zich in heel grote moeilijkheden.
We kijken nog steeds door Ellens bril in die ingestorte wereld. Maar net als in de vorige delen, blijft Ellen de piekeraar, de denker, en ze is niet zacht voor zichzelf!
Hebben ze geen plannen om de vijand een hak te zetten, het verhaal grijpt je weer bij de keel en je kan onmogelijk stoppen voor het boek uit is! Het verhaal heeft een ongelooflijke snelheid en de ‘rustige’ passages laten je weinig tijd om op adem te komen. Actie en spanning wisselen af met de psychologische verhoudingen tussen de jongeren die al maanden ongewild maar verplicht op elkaars lip leven en genoodzaakt zijn samen te werken. Al zijn ze vrienden van elkaar, soms werken ze elkaar ook op de zenuwen. Samen met de dreiging van de soldaten staan ze onder een geweldige druk. Toch lukt het hen om die druk te weerstaan en overeind te blijven, ondanks alles.
Een absolute aanrader; het wordt weer handenwringend wachten op het volgende (laatste) deel.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005