Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Sneeuw op de vensterbank

 Reeks :

 

 Auteur:

 diversen

 Aantal blz.

 120

 Illustrator:

 Rotraut Susanne Berner

 ISBN :

 90-451-0013-4

 Uitgever :

 Querido

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Duits

 Leeftijd :

 + 5 en ouder

 Thema’s:

 herfst, winter, Sinterklaas, Kerstmis

 Prijs: €

 22,95

 

 

Rotraut Susanne Berner, die reeds enkele Zilveren Penselen op haar palmares heeft staan, stelde deze rijk gevarieerde bundel samen en illustreerde hem ook op een hoogst aantrekkelijke wijze.
Rijk gevarieerd is geen overdrijving. Want naast verhalen van Annie M.G.Schmidt, Toon Tellegen, Italo Calvino, Wim Hofman, en vele anderen, vind je ook tal van gedichten van Christian Morgenstern, Jacques Prévert, Paul Biegel, Guido Gezelle en evenvele anderen.
Met daartussen nog vele bekende en minder bekende liedjes (al dan niet met notenschriftuur erbij) rond de typische winterthema’s.
Hoewel elk verhaal of gedicht reeds eerder verschenen is, heb je niet het gevoel een bundel te lezen vol gekende herhalingen. Integendeel ! Door de originele en doorgedreven selectie maak je kennis met vele stijlen en diverse auteurs.
Dit alles is opgedeeld in 4 grote thema’s (de herfst, het begin van de winter, Kerstmis en het einde van de winter), die telkens onderverdeeld zijn in kleinere subthema’s. Dit geeft de ganse bundel een grote helderheid.
Met vooraan een overzichtelijke inhoudstafel en achteraan een gedetailleerde bronvermelding voor wie meer wil weten.
Deze luxueuze, stevige uitgave is mooi verlucht door vele grote en kleine prenten van de samensteller zelf. Haar typische naïeve stijl is leuk om naar te kijken. Hij benadert telkens treffend de sfeer van het verhaal of gedicht en voegt er meestal nog een extra dimensie aan toe. Grappig en origineel zijn ook de strip-achtige getekende verhalen die elk thema inleiden.

Zoals de achterflap vermeld: “Een feest van een boek, om steeds opnieuw in te lezen en uit voor te lezen. De hele winter lang.”


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005