Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Op de rug van de tijger

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kate DiCamillo

 Aantal blz.

 90

 Illustrator:

 (omslag) Martijn van der Linden

 ISBN:

 90-214-5978-7

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Annelies Jorna

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 verdriet, vriendschap, dieren

 Prijs: €

 9,95

 

 

Naar school gaan is voor Rob een hel: hij wordt er gepest omwille van een nare uitslag op zijn benen die hij heeft sinds de dood van zijn moeder.
Op een dag ontdekt hij een tijger in een kooi in het bos achter het motel waar hij met zijn vader woont. Op diezelfde dag komt er een nieuw meisje in zijn klas, Sixtine. Sixtine sluit vriendschap met hem. Rob neemt haar mee naar de tijger. Sixtine wil de tijger bevrijden, want dieren horen niet in een kooi, zegt ze. Maar kan dat wel?

Boeiend en sfeervol kort verhaal over de gevoelens en gedachten van Rob die het erg moeilijk heeft na de dood van zijn moeder. De ontmoeting met de tijger en met het meisje Sixtine maakt bij hem gevoelens wakker die hij ver had weggestopt: ‘in een koffer die dicht zit’. Hij heeft het er erg moeilijk mee om met die gevoelens om te gaan, ook al door de houding van zijn vader. Maar die worstelt evengoed met gevoelens voor zijn overleden vrouw. Beiden zullen door middel van de tijger hun gevoelens terug toelaten en hun leven hervatten. Het meisje Sixtine heeft ook zo haar problemen en ook bij haar maakt de tijger heel wat los. Beide kinderen zijn bijna elkaars tegengestelde, maar net daardoor leren ze van elkaar. De schoonmaakster van het motel wordt hun vertrouwenspersoon; bij haar kunnen ze hun gedachten verwoorden en zij geeft ook aanzetten voor wat de kinderen kunnen doen.
Heel fijnzinnig weet de auteur de gedachten en gevoelens van de kinderen onder woorden te brengen in eenvoudige bewoordingen die toch heel poëtisch overkomen. De kinderen en de gebeurtenissen op school zijn heel goed herkenbaar voor de beoogde doelgroep. Doordat er nergens over de leeftijd van de kinderen wordt gesproken, kan het verhaal bruikbaar zijn voor een brede groep, al zullen jongere lezers al wel wat leeservaring moeten hebben om de waarde van het gebeuren goed in te schatten.
De kafttekst achteraan geeft een enigszins verkeerd beeld van het verhaal omdat die de nadruk legt op het gevaar bij het bevrijden van de tijger, terwijl het verhaal daar niet over gaat.
Fijn verhaal over kinderen die met zichzelf in de knoei zitten en daardoor kwetsbaar zijn in de ‘harde’ schoolwereld.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005