Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Friekies

 Reeks:

 

 Auteur:

 Brigitte Minne, Karel Moons, Wereldschool

 Aantal blz.

 60

 Illustrator:

 De kinderen van de Wereldschool

 ISBN:

 90-5461-322-X

 Uitgever:

 Bakermat

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 anders zijn

 Prijs: €

 14,90

 

 

Negen verhaaltjes over Friekies, vreemde wezentjes die er helemaal anders uitzien en ook allemaal anders zijn. De ene Friekie redt een prinses, de andere is een vuilnis-Friekie die aan hergebruik gaat doen, weer een ander komt van een andere planeet of leeft in het bos. Het zijn allemaal lieve, vredelievende wezentjes, alleen zien ze er anders uit dan mensen en dat vinden sommige mensen wel raar.

Dit boek is ontstaan dankzij de samenwerking tussen vele mensen en instanties. Het grote doel was om het anders zijn onder de aandacht te brengen. Want anders zijn betekent absoluut niet minder zijn, zelfs integendeel. Anders zijn kan een meerwaarde betekenen voor hem/haar maar ook voor hen die met die andere omgaan.
Daarnaast was het ook de bedoeling om met dit project ‘lezen is leuk’ te promoten en er zoveel mogelijk kinderen én volwassenen van te laten genieten.
Het resultaat is een boek met vele kleurrijke illustraties bij verhalen die alle kinderen wel zullen herkennen; die gemakkelijk leesbaar zijn en die misschien de lezers ertoe aanzetten om zelf ook een verhaaltje te schrijven.
De titel verwijst ook naar dat anders zijn: Friekies doet je denken aan ‘freaks’: vreemde al dan niet menselijke wezens.
Dit boek past heel goed in het thema van de jeugdboekenweek 2003.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005