Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Kunnen heksen heksen?

 Reeks:

  iQ

 Auteur:

 Kathleen Vereecken

 Aantal blz.

 104

 Illustrator:

 Sylvia Weve

 ISBN:

 90-451-0271-4

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 heksen

 Prijs: €

 12,95

 

 

Een boek met een heleboel informatie over heksen: wat hekserij eigenlijk inhoudt, waaraan men heksen dacht te herkennen, de dieren die heksen hielden, hoe de heksenjacht gegroeid is tot een heuse handleiding over het herkennen van heksen, heksenproeven en heksenprocessen, heksenjagers in onze tijd tot wat moderne heksen doen.

Interessant en boeiend geschreven boek over alles wat met hekserij te maken heeft. Het boek start wat haperend, maar al gauw weet het boek je interesse te wekken en blijf je lezen (misschien een heksenstreek?). De schrijfster probeert in een redelijk eenvoudige taal te verklaren wie heksen zijn, wat ze deden of doen, waarom mensen als heks werden aangeduid en waarom wij een bepaald beeld hebben van een heks. Waarom ons beeld eigenlijk fout is, maakt ze ons duidelijk. Ze plaatst de heksenjacht in een historisch perspectief dat duidelijk maakt waarom er zulke jacht op heksen werd gemaakt. Ze verduidelijkt ook waarom de proeven en processen ook steeds in het nadeel van de beschuldigde uitdraaide. Enkele vreemde (ware) verhalen en gebeurtenissen maken het geheel nog pittiger.
De tekst leest vlot, al wordt er wel wat leeservaring verondersteld; enkele moeilijkere begrippen worden omschreven of vereenvoudigd.
Het boek bevat veel tekst, de bladzijden staan goed vol, maar niet het hele blad wordt gebruikt. Er blijft een brede kolom leeg, die af en toe gebruikt wordt om een klein ‘fait-divers’ of wetenswaardigheidje te vermelden. Al breekt dat wel je leesritme.
De illustraties zijn nogal aan de ‘donkere’ kant en zullen niet iedereen aanspreken.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005