Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het meisje dat steeds kleiner werd

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kim Fupz Aekeson

 Aantal blz.

 24

 Illustrator:

 Cato Thau-Jensen

 ISBN:

 90-5647-213-5

 Uitgever :

 Mercis

 uitgavejaar

 2000

 Vertaler uit…:

 Deens: Lieke van Duin

 Leeftijd:

 + 5

 Thema’s:

 persoonlijkheid, eigenheid, naamkeuze

 Prijs: €

 11,12

 

 

‘Er was eens een meisje. Ze zag er leuk uit met haar pijpenkrullen, blosjes op haar wangen en de grappigste sproeten die je maar kan bedenken.’  Ze heette MarieMarianne en dat vond ze vreselijk! Telkens als ze bang was om uitgelachen te worden, als ze naar haar naam vroegen bijvoorbeeld, bloosde ze een beetje en werd ze wat kleiner. Zo werd het meisje kleiner en kleiner tot ze zo klein was als een muisje. En dan had je de kat…

Dit prentenboek spreekt al meteen aan door de aantrekkelijke cover. Ook de titel schept leuke verwachtingen. Een meisje dat steeds kleiner wordt, waarom dan? Ineenkrimpen bij verlegenheid en onzekerheid wordt in dit verhaal zowel letterlijk als figuurlijk gebruikt. Het letterlijke kleiner worden versterkt het figuurlijke gevoel.
Daar dragen de prettig gestoorde, humoristische en naïeve illustraties toe bij. Kleurrijk en expressief lachen de tekeningen je toe. Het verhaal zelf is erg geslaagd. En inderdaad, sommige kinderen krijgen een naam waar ze helemaal niet gelukkig om zijn en die vraagt om mee te lachen. Ouders kunnen door hun eigen enthousiasme over de schoonheid of leukheid van een bepaalde naam wel eens vergeten welke gevolgen dit voor het kind kan hebben. De ouders van MarieMarianne merken wel dat ze kleiner wordt maar zoeken niet naar de oorzaak. Met dit verhaal kan je kinderen duidelijk maken dat ze niet op hun kop mogen laten zitten en dat een eigen mening uiten belangrijk is!


Marijke Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005