Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Zeemeerminnen, zeeschuimers en
 schuimkoppen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen

 Aantal blz.

 148

 Illustrator:

 Sandra Klaassen

 ISBN:

 90-5637-457-5

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7(voorlezen), + 10(lezen)

 Thema’s:

 zee, vissers, fabelwezens, kortverhalen

 Prijs: €

 19,95

 

 

Eenentwintig korte verhalen met de zee als hoofdpersonage, of liever gezegd; de verhalen spelen zich allemaal af aan de rand, op of in de zee. De zee verschaft de personages vreugde of verdriet, of brengt hen in contact met wonderlijke zeewezens, meerminnen, monsters of lieftallige meisjes. De legenden, sprookjes en verhalen zijn afkomstig uit verschillende culturen verspreid over de vier windstreken.
In een woord vooraf legt de auteur uit waarom zij deze verhalen bij elkaar heeft gebracht.

Alle korte verhalen staan ruim bemeten, in een groot lettertype op een beperkt aantal bladzijden, wat betekent dat het erg korte verhalen zijn. De zachte aquarellen van de illustratrice vullen ook grote delen van de pagina’s. Dat geeft een erg ruime bladspiegel.
Maar het heeft ook een keerzijde. De auteur heeft de verhalen zodanig bewerkt en vereenvoudigt dat er niet meer dan een ruwe schets of een aanzet van het verhaal wordt gegeven. Meestal komt de ontknoping erg plots, valt ze wat uit de lucht; ze vloeit niet altijd voort uit de verhaallijn. Dat is wel spijtig, temeer omdat de opzet wel origineel is: allemaal verhalen die iets te maken hebben met de zee.
Het zijn voorleesverhalen en dan nog zullen er een aantal woorden door de voorlezer moeten verklaard worden (als hij/zij ze zelf al kent). Zelf lezen is weggelegd voor lezers vanaf een jaar of tien en of zij dan nog geďnteresseerd zijn in zulke verhalen is nog de vraag.
Mooi verzorgd uitgegeven in een groot formaat, voor liefhebbers van zeeverhalen.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005