Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Leo Luilak

 Reeks :

 

 Auteur:

 John A. Rowe

 Aantal blz.

 34

 Illustrator:

 John A. Rowe

 ISBN :

 90-5579693-x

 Uitgever :

 De Vier Windstreken

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Dolf Veroen

 Leeftijd :

 + 5

 Thema’s:

 lui zijn, dromen, angst

 Prijs: €

 12,25

 

 

Onderaan zijn schoolrapport, waarop hij alleen maar punten haalt voor slapen, doezelen, snurken en luieren, staat: “Leo Luilak is een erg luie jongen. Hij doet het liefst niks. Hij is dol op slapen.” Zo start dit fantasievolle verhaal.
Terwijl Leo op een dag in de klas in zijn boek kijkt, beginnen alle woorden te dansen en door de lucht te suizen. Zo wordt Leo het verhaal ingetrokken en beleeft hij tal van angstwekkende momenten. Hij belandt in een stripverhaal en wordt zwart-wit, in Australië staat hij op zijn kop en valt hij van de wereld af, marsmannetjes willen hem ontvoeren, enz.
Ook van de lezer/kijker wordt lef en durf gevraagd: in een spiegel kan je (“als je durft”) een geheime boodschap ontcijferen…
Zo word je actief meegesleurd in zijn avontuur naar een verrassende en alles verhelderende ontknoping.

Het is geen eenvoudig verhaal door zijn associatieve sprongen. Maar als je na het einde, dat alles verklaart, terugkeert naar het begin, dan geniet je er des te meer van en komen ook de andere verhaallagen naar boven. Zoals het herkenbare luie karakter van Leo, zijn emoties en de groteske humor.
Een origineel verhaal dat stevig gebruik maakt van de overdrijving. Zowel in het verhaal zelf  als in de heldere en kleurrijke prenten. Deze zitten vol grappige details zodat je er niet onmiddellijk op uitgekeken raakt.
De korte tekst is wat stroef en vanuit verschillende standpunten geschreven (‘ik’- en ‘hij’-standpunt), wat soms voor verwarring zorgt.

Maar toch is dit boek een ware aanrader voor de luierikken, de angsthazen, de fantasten, de lefgozers, enz. Voor iedereen dus.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005