Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 De sneeuwraaf

 Reeks :

 

 Auteur:

 Bruno Hächler

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Birte Müller

 ISBN :

 90-5579-682-4

 Uitgever :

 De Vier Windstreken

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Duits: Ineke Ris

 Leeftijd :

 + 5

 Thema’s:

 winter, sneeuw, sneeuwengelen

 Prijs: €

 12,25

 

 

Drie raven zitten in een boom te kijken naar het witte winterse landschap onder hen. Twee van hen zeuren en zagen over al wat hen overkomt. Maar de derde raaf is stil. Hij kijkt dromerig naar beneden hoe de kinderen sneeuwengelen maken op de grond.
Als het donker is en de kinderen naar huis zijn, gaat hij het zelf proberen. Het lukt hem echter niet zo goed. Tot de kinderen de volgende dag een afdruk vinden van een echte sneeuwengel…

Dit gevoelige prentenboek slaagt er goed in een herkenbare mensenwereld (volwassenen en kinderen) naar dieren toe te vertalen. Elk kind zal zich moeiteloos herkennen in de kleine raaf die stilletjes zijn eigen gang gaat.
De kleurrijke olieverfprenten sluiten nauw aan bij de sferen van het verhaal. Ze tonen een gezellige, uitnodigende winterse wereld. De houdingen en de uitdrukkingen van de drie raven zijn expressief en herkenbaar. Met het tekenen van menselijke figuren heeft de illustrator het blijkbaar moeilijker. De kinderen ogen erg houterig en missen expressiviteit.
De tekst is gevarieerd en versterkt de gevoeligheid van het verhaal door een gepaste woordkeuze en heldere zinnen.  

Een mooi en origineel verhaal met een verrassend ‘warmhartig’ einde. Om samen met een lekkere kop warme chocolademelk te ‘consumeren’ op een koude winterse dag.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005