Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De barre tocht

 Reeks:

 

 Auteur:

 Frank Herzen

 Aantal blz.

 254

 Illustrator:

 (omslag) Anja C. Pieké

 ISBN:

 90-245-4245-6

 Uitgever:

 Piramide

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 noordelijke doorvaart, 17de eeuw, scheepvaart

 Prijs: €

 13,50

 

 

1609. John Hudson wil op zoek naar een Noordelijke doorgang naar Indië. Hij krijgt van de Hollanders een VOC-schip om zijn tocht te maken. Zijn zoon John is ook aan boord. Het wordt een erg barre tocht. De kou in het hoge noorden, de muiterij van de bemanning en het ondoordringbare ijs verplichten de kapitein om een ander doel te zoeken. Hij zeilt naar Amerika en verkent er een rivier. Ook die geeft geen doorgang naar Indië of Japan. Wel komen ze oog in oog te staan met ‘wilden’. Na acht lange maanden komen ze eindelijk weer thuis van hun bewogen reis.

De belevenissen van John Hudson en zijn zoon over zijn derde ontdekkingsreis lezen als een soap. Elk hoofdstuk is een aflevering waarin het wel en wee van de bemanning wordt verhaald, in 39 afleveringen. De kou  in de Noordelijke IJszee, de ontberingen, de ruzies, de straffen: het komt niet helemaal over bij de lezer. De bange momenten tijdens een storm of de aanval van de ‘wilden’, de dood van een bemanningslid; het komt allemaal aan bod, maar zonder veel gevoel, zonder veel spanning, niet dramatisch zoals de titel toch laat uitschijnen.
De gebruikte taal is gemakkelijk te lezen. De vele scheepstermen die aan bod komen worden verklaard in een woordenlijst achteraan in het boek.
De auteur vermeldt ook de historische gegevens van John Hudson op de laatste bladzijden. Een kaartje in de omslag geeft een beeld van de verschillende reizen die Hudson heeft ondernomen.
Dit is een verhaal voor liefhebbers van zeemansverhalen.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005