Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De amberkleurige kijker

 Reeks:

 Het gouden kompas

 Auteur:

 Philip Pullman

 Aantal blz.

 461

 Illustrator:

 (omslag) Fiel van der Veen

 ISBN:

 90-6494-024-X

 Uitgever:

 Prometheus

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Frans Hille

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 machtsstrijd, vriendschap

 Prijs: €

 16,95

 

 

In dit derde deel van ‘Het gouden kompas’ moeten Lyra en Will, de hoofdpersonages uit de vorige twee delen, hun reis verder zetten naar een doel dat voor hen niet altijd even duidelijk is. Wat ze wel weten, is dat ze eerst langs de dodenwereld moeten gaan om Roger te zoeken. Deze dode vriend van Lyra verscheen in haar dromen en Lyra weet absoluut zeker dat hun reis naar hem voert. Hun ervaringen in de dodenwereld zijn afschuwelijk, ze moeten zich tot het uiterste geven om die wereld ook weer te kunnen verlaten. Dankzij hen kunnen alle dode zielen rust vinden omdat ze een nieuwe poort openen naar een andere wereld. Maar de reis van Lyra en Will is nog niet ten einde…

Een korte inhoud geven van dit boek is onmogelijk. Dit verhaal is zo complex en intrigerend dat je het absoluut zelf moet lezen, en dan wel vanaf het eerste deel. De personages zijn prachtig uitgewerkt, goed getypeerd met sterke karakters. De fantasiewerelden die de auteur creëert zijn fascinerend en gedetailleerd. Door al die details komt het geheel erg geloofwaardig over, wat meteen een van de sterke punten van deze reeks is. De strijd die gevoerd wordt tussen de mens en het opperwezen is een strijd van alle werelden, hier sterk in beeld gebracht.
Dit derde deel kreeg in Engeland de meest prestigieuze literaire onderscheiding, de Whitbread Award, en die werd voor de eerste keer in dertig jaar uitgereikt aan een schrijver van jeugdboeken. Een bekroning die eigenlijk wel voor de trilogie mag tellen. De vele verhaallijnen lopen door en naast elkaar, je volgt verschillende personages tegelijk en springt per hoofdstuk naar een andere wereld. Toch werkt dat nergens verwarrend, integendeel, het geeft je als lezer een beter overzicht van de verschillende gebeurtenissen in de verschillende werelden. Het verhoogt ook de intensiteit van het verhaal, het laat je dan ook geen seconde meer los als je eenmaal mee op reis vertrokken bent. Ook de bewoners van de andere werelden spreken tot de verbeelding, of het nu pratende beren, handgrote libellenrijders of wezens op wielen zijn. Ze werden prachtig in beeld gebracht en intens betrokken in dit machtige verhaal.
Een aanrader voor fantasy-liefhebbers van dikke boeken. 


Mik Ghys

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005