Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Slangen smaken naar vis

 Reeks:

 Dobbel

 Auteur:

 Daniel Billiet

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Geert Gerard

 ISBN:

 90-260-5164-6

 Uitgever:

 De Sikkel

 uitgavejaar

 2001

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 Afrika, leefwijze, avontuur

 Prijs: €

 9,79

 

 

De oude Kira vertelt een verhaal. Waki, Kanta en Mika luisteren maar onderbreken het verhaal of geven elkaar opmerkingen. Als Kanta Waki pest, besluit die weg te gaan om een heldendaad te verrichten en zodoende waardering te verwerven. Maar het is nacht en in de wildernis loeren vele gevaren. Opeens staat Waki oog in oog met vier leeuwen. Hij vlucht in een grote boom en wacht rillend op de ochtend. Dan kan hij snel terug naar huis. Maar dan verspert een grote slang de weg. Zal hij dit als een echte jager kunnen oplossen?

Dit verhaal speelt zich af in een andere leefwereld, namelijk Afrika. De lezers krijgen een indruk van een andere leefwijze dan de onze. Jonge lezers zullen zich deze leefwereld moeilijk kunnen inbeelden. Het verhaal van Kira komt eveneens vreemd over. Zeker door de onderbrekingen van de kinderen, waardoor het verhaal ‘versnippert’. Als je niet goed oplet raak je in de war met de vele vreemde namen. Wat de lezers wel zullen herkennen is het plagen van grotere kinderen en de wil om zich tegen hen te bewijzen, maar impulsief en zonder nadenken, zodat ze in de problemen raken. Hoewel het verhaal AVI 5 als niveau heeft komen er toch een aantal moeilijke woorden in voor.
De illustraties overweldigen het verhaal; de tekst is dikwijls over de illustratie gedrukt.
Het laatste blad is bedoeld om verder rond het verhaal te werken: één bladzijde voor de lezer zelf en het tweede voor de begeleidende volwassene.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005