Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Het zwanenmeer

 Reeks :

 

 Auteur:

 Peter I. Tsjaikovski

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Lisbeth Zwerger

 ISBN :

 90-5579-690-5

 Uitgever :

 De Vier Windstreken

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Duits: Tjalling Bos

 Leeftijd :

 + 5

 Thema’s:

 sprookjes, liefde, betovering, ballet

 Prijs: €

 12,50

 

 

“Dat waren nog eens tijden, toen je met een goede toverspreuk en wat kwaadaardigheid een mens in een boom, een steen of een dier kon veranderen!”
Met deze verwachtingsvolle intro begint Lisbeth Zwerger haar versie van ‘Het zwanenmeer’, waarin een losbandige prins op de avond voor zijn achttiende verjaardag een beeldschone vrouw ontmoet. Hij wil met haar trouwen. Maar dat kan niet zomaar, want de vrouw is de zwanenkoningin. Ooit heeft een boze tovenaar haar en haar vriendinnen betoverd in zwanen. Telkens om middernacht veranderen ze in mensen, maar bij zonsopgang veranderen ze weer in zwanen. Om met haar te trouwen moet de betovering verbroken worden. En dat kan alleen maar als hij echt van haar houdt. De tovenaar tracht nog roet in het eten te strooien, maar uiteindelijk overwint de liefde…

Dit sprookjesachtige liefdesverhaal wordt beeldrijk verteld met een grote emotionele intensiteit en geïllustreerd met kunstige pasteltekeningen.
De tekst is goed uitgebalanceerd: korte, gevarieerde zinnen vertellen vloeiend het mooie verhaal. De krachtige emoties zitten tussen de zinnen in verwerkt.
De zachtgekleurde pasteltekeningen zijn pareltjes ! Door hun gestileerde, ietwat afstandelijke stijl beleef je in een eerste fase enkel de schoonheid ervan. Pas later ontdek je de details, de emoties en het verhaal. Heel mooi hoe de transformaties van zwaan in vrouw en vice versa verbeeld worden.
Het geheel is uiterst verzorgd uitgegeven: een luchtige bladspiegel met telkens links bovenaan een stukje partituur met kleine afbeeldingen erbij, eronder de tekst in een sierlijk lettertype en rechts de paginagrote prent.

Een geslaagde uitgave, die enkel de muziek mist. Gecombineerd met de muziek van ‘Het zwanenmeer’ kan je van deze vertelling een belevenis maken.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005