Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De schaduw

 Reeks:

 

 Auteur:

 Brain Doyle

 Aantal blz.

 132

 Illustrator:

 (omslag) Mark Janssen

 ISBN:

 90-317-1906-4

 Uitgever:

 Averbode

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Annemie Boonen

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 detective, na-oorlogs Canada, Kerstmis

 Prijs: €

 13,95

 

 

1945, Ottawa, Canada. Het is winter en bijna kerstvakantie. Tommie, die zich als een radiodetective ‘de Schaduw’ noemt, gaat naar school aan het Engelenplein. Daar zijn drie scholen; één voor joden; één voor Ieren en één voor Franstalige Canadezen. In plaats van tevreden en gelukkig te zijn, voeren de kinderen elke dag veldslagen onder elkaar uit op het plein; tot de bel van de school gaat.
Maar nu is de vader van Tommie’s vriend Sammie in elkaar geslagen; omdat hij joods is. Tommie, alias De Schaduw gaat op onderzoek uit. Tussendoor moet hij nog allerlei klusjes opknappen om wat geld te verdienen en dan is er nog ‘het enige  meisje op de hele wereld’.

Uitgebreid verslag van Tommie over zijn onderzoek naar de dader van de aanslag op Sammie’s vader. Hij vertelt ook vele andere gebeurtenissen met heel wat uitwijdingen over mensen en gebeurtenissen in het na-oorlogse Ottawa.
De auteur heeft een speciale vorm van humor, die je waardeert (en dan vind je het een grappig verhaal) of niet waardeert (en dan is het verhaal behoorlijk saai).
Het verhaal is al bijna 20 jaar oud en pas nu vertaald. Het leest vlot, maar spannend kan je het niet noemen; integendeel, de actie verloopt nogal traag, mede door de vele uitwijdingen van Tommie.
De personages worden nauwkeurig, maar soms nogal karikaturaal geschetst en Sammie lijkt te kunnen doen en laten waar hij zin in heeft. Zijn vader of tante (over een moeder wordt met geen woord gerept) zijn aanwezig maar hebben geen invloed op zijn acties. Ook de andere kinderen lijken vrijgevochten.
Af en toe wordt het een beetje filosofisch; bijvoorbeeld als Tommie nadenkt over het leven van zijn gehandicapt zusje.
Dit boek zal voor- en tegenstanders hebben; aan de lezer om dit bepalen.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005