Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De gletsjermummie

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gudrun Sulzenbacher

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 90-75-75655-0

 Uitgever:

 Het Bronzen Huis

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 mummies, archeologie

 Prijs: €

 12,50

 

 

Informatief boek over de vondst van de mummie in het ijs van een gletsjer op de grens van Oostenrijk en Italië. Aan de hand van de vondsten op die plaats geeft het boek inzicht in de manier van leven van de mensen in die vroege steentijd d.m.v. een groot aantal foto’s met begeleidende tekstjes. Elk onderdeel wordt ingeleid door een tekst in een grotere letter.

Een erg knap uitgewerkt boek met een vierhonderdtal foto’s over de ijsman Ötzi. Op een zeer duidelijke manier geeft het boek inzicht in de vondst, het vervoer, de onderzoeken op en in het lichaam, de kleding en alle gebruiksvoorwerpen die men gevonden heeft.
Het is fascinerend te lezen hoe men aan de hand van werkelijk ongelooflijk kleine dingen: een vingernagel, pollen in het lichaam, roet in de longen, enkele stukjes berkenschors… kan afleiden hoe die man (en mensen uit die tijd in het algemeen) geleefd heeft. Elk onderdeel is heel nauwgezet uitgepluisd en met duidelijke foto’s en eenvoudige, korte teksten krijg je als lezer een verbluffend beeld van de leefwijze en het vernuft van de mensen uit die tijd. Na het lezen van dit boek moet je het beeld dat je hebt van de mens uit de steentijd wel degelijk aanpassen! Bovendien is het echt spannend om mee te ontdekken wat er met deze man zou kunnen gebeurd zijn, of wie hij eigenlijk was en hoe hij gestorven is.
Plan alvast uw reis naar Bozen in Italië om in het Archeologisch Museum van Zuid-Tirol de vondsten en reconstructies met eigen ogen te aanschouwen!
Het enige minpunt is het ontbreken van een verklarende woordenlijst, want er staan hier en daar wel enkele woorden die uitleg vereisen. Al kan wel heel wat begrepen worden uit de context, toch blijven er enkele onduidelijkheden. Maar dat doet niets af aan dit prachtige en verzorgd uitgegeven boek: een aanrader!


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005