Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Oude bekenden – Een sprookjesboek

 Reeks :

 

 Auteur:

 Nynke van Hichtum

 Aantal blz.

 240

 Illustrator:

 Jeska Verstegen

 ISBN :

 90-257-3503-7

 Uitgever :

 Gottmer

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd :

 + 5

 Thema’s:

 sprookjes

 Prijs: €

 25,00

 

 

‘Oude bekenden’, het refereert naar het weerzien van goede vrienden.
En daar zinspeelt dit boek ook op, zelfs tweeërlei: aan de ene kant zijn sprookjes toch altijd een soort goede ‘vrienden’ die je steeds terug opzoekt en die je met veel plezier terug ‘ontmoet’. Aan de andere kant is dit boek een luxe-herdruk. Het origineel verscheen in 1937.
Dat men op de achterflap vermeldt dat deze sprookjes de tand des tijds overleefd hebben en nog steeds springlevend zijn, daar heb ik zo mijn twijfels over. Maar smaken kunnen verschillen en achterflappraatjes zijn tenslotte ook meestal verkooppraatjes.
Maar niet getreurd, de liefhebbers vinden in dit boek een schat aan gekende en iets minder gekende sprookjes zoals Sneeuwwitje, De wolf en de zeven geitjes, Hans en Grietje, enz… Zesentwintig in totaal.

Inhoudelijk wijken ze in de details vaak af van de originelen. Vaak worden de typische gruwelijkheden verzacht. Jammer. De taal is erg overladen en dwingt je als voorlezer in een vrij betuttelende, lieflijke toon.
De sprookjes worden passend geïllustreerd met vele kleurrijke pasteltekeningen. Zowel paginagroot als klein en tussendoor. Ze zijn erg verschillend van stijl: soms stroef en gestilleerd, soms grappig en wat absurdistisch. Soms sfeervol maar soms ook clichématig.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005