Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ik kan huilen

 Reeks:

 Bolleboos

 Auteur:

 Sylvia Vanden Heede

 Aantal blz.

 72

 Illustrator:

 Jan Jutte

 ISBN:

 90-276-4634-1

 Uitgever:

 Zwijsen

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 wolven, anders zijn

 Prijs: €

 8,95

 

 

Kleine Loep groeit niet zoals de andere welpen uit het nest; hij blijft klein. Te klein volgens Grote Leider. Hij vertelt Kleine Loep over de mensen in het dal met hun honden. Als de rest van de roedel op jacht gaat, daalt Kleine Loep af naar het dorp; hij wil een hond zijn. Maar de mensen denken er anders over. Hij is een wolf! En die moet achter tralies. Zo had Kleine Loep zijn leven niet gedroomd. Hij heeft heimwee naar het bos en de bergen en de andere wolven. Een hond uit het dorp helpt hem.

De auteur schetst een mooi beeld van het leven in een roedel wolven. Zij doet dat in eenvoudige woorden (AVI 8) waarin voor jonge lezers toch nog enkele moeilijke woorden verscholen zitten. Toch slaagt zij erin om de leefwijze van de wolven echt te beschrijven: de moeder die voor haar welpen zorgt, de vader die de roedel leidt, de andere wolven die de leider volgen. Zij heeft zich goed geďnformeerd over de levenswijze van wolven.
Daar tegenover stelt zij de wereld van de mensen met hun honden die een ander leven leiden. De mistroostigheid van het ‘hokleven’ waarin Kleine Loep verzeilt,  contrasteert mooi met het natuurlijke leven in vrijheid. Ook de diepgewortelde vooroordelen van de mensen ten opzichte van de wolven komt tot uiting.
Een mooi uitgewerkt verhaal voor al wat ervaren lezertjes.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005