Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De zoon van de zadelmaker

 Reeks:

 Bizonboek

 Auteur:

 Tais Teng

 Aantal blz.

 82

 Illustrator:

 Yolanda Eveleens

 ISBN:

 90-276-4544-2

 Uitgever:

 Zwijsen

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 vreemde cultuur, armoede

 Prijs: €

 9,25

 

 

Zadelmaker Murad krijgt een belangrijke opdracht. Hij is in de wolken omdat hij eindelijk uit de armoede kan geraken. Hij leent geld voor de benodigde materialen: leer, sieraden, gouddraad. Maar zijn zoon Selim merkt dat er iets mis is, te laat echter. De opdracht blijkt vals en Murad zal met zijn dochter Layla worden verkocht op de slavenmarkt om de schuld te betalen. Met de hulp van een wat vreemde vriend lukt het Selim zijn vader en zus terug vrij te kopen en de ware schuldige te laten vatten.

De lezer maakt kennis met de voor ons vreemde wereld van het oude Bagdad, waar wetten en regels gelden die wij niet kennen. Waar erg rijke mensen zich in weelde wentelen en erg arme mensen amper kunnen overleven. Het verhaal wordt geschreven vanuit het standpunt van Selim; als lezer kom je weinig te weten over de vader en over zijn zus. De vreemde namen en gebruiken maken het verhaal soms wat verwarrend voor de jonge lezer. Er wordt echter wel een goed beeld geschetst van de levenswijze in die oosterse stad in een lang vervlogen tijd.
Spijtig dat op de laatste bladzijde het slot plots een ruw en plat einde kent, helemaal niet in de lijn van het verhaal: Selim die zijn zus opeens ‘trut’ noemt, Layla die ‘blaat’ en met de rechter wil trouwen als hij een donzen matras op zijn bed heeft!
In de beperktheid van de taal (AVI 7) weet de auteur toch de wat bijzondere sfeer van een andere levenswijze aan de lezer duidelijk te maken.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005