Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De wereld van Rien Poortvliet

 Reeks:

 

 Auteur:

 diverse

 Aantal blz.

 159

 Illustrator:

 Rien Poortvliet

 ISBN:

 90-242-8929-7

 Uitgever:

 Kok

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 volwassenen

 Thema’s:

 Rien Poortvliet

 Prijs: €

 24,95

 

 

In 2002 was het 70 jaar geleden dat Rien Poortvliet geboren werd en 7 jaar geleden dat hij gestorven is. In dit gedenkboek wordt een poging gedaan om iets meer over deze boeiende schilder-tekenaar-verteller te weten te komen. Aan de hand van herinneringen van enkele vrienden, zijn vrouw en zijn twee zonen krijg je een betere kijk op deze boeiende persoonlijkheid.
Hij trouwde toen hij 23 was en vervulde zijn dienstplicht bij de Marine. Daarna werkte hij bij een reclamebureau waar hij zijn tekentalent verder ontwikkelde. Toen hij merkte dat hij daar zijn talent te veel in functie van de onderwerpen moest aanpassen gaf hij zijn baan op. Hij begon dieren te tekenen voor tijdschriften en kreeg spoedig succes. Zo begon hij boeken te maken, dan hoefde hij zijn geliefde schilderijen niet te verkopen om eten op tafel te krijgen. 
Wat vooral verrast in dit boek is het feit dat Poortvliet een jager was. Hij heeft daardoor prachtige taferelen in beeld gebracht maar kreeg dikwijls te horen dat iemand die zo van dieren en de natuur houdt toch geen dieren kan doden. Toch was dat voor hem perfect verenigbaar als je je aan de regels van de jacht hield. Hij ging niet graag weg van huis, het liefst zat hij in zijn werkkamer te schilderen en tekenen, of zorgde hij voor de paarden en honden die er telkens bij hen leefden.
Zijn verschillende boeken worden chronologisch op een rijtje gezet en worden afzonderlijk belicht. Elk boek heeft zijn eigen ontstaansgeschiedenis en het vormt interessante achtergrondinformatie voor de liefhebbers.

Rien Poortvliet bracht niet alleen de kabouters weer in de belangstelling, ook de natuur werd volop in de bloemetjes gezet. Een waardevol kunstenaar, op zijn beurt in de bloemetjes gezet door de mooie herinneringen van zijn familie en vrienden.


Mik Ghys

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005