Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Sluier over Kabul

 Reeks:

 

 Auteur:

 Deborah Ellis

 Aantal blz.

 142

 Illustrator:

 (omslag) Irene Goede

 ISBN:

 90-245-4185-9

 Uitgever:

 Piramide

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Suzanne Braam

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 Taliban, Afghanistan, oorlog

 Prijs: €

 12,50

 

 

“Stel je voor dat je in Kabul woont, de hoofdstad van Afghanistan. Van de ene op de andere dag mag je niet meer naar school omdat je een meisje bent. Je moeder en oudere zus kunnen de straat niet meer op, zonder zich van top tot teen te bedekken met een sluier. Zelfs dan mogen ze alleen onder begeleiding van je vader naar buiten om boodschappen te doen.
Sinds de Taliban in Afghanistan aan de macht zijn, is dit voor Parvana werkelijkheid geworden. Nu ze niet meer naar school gaat, helpt ze haar vader op de markt. Maar als hij door de Taliban gevangen wordt genomen, zitten Parvana, haar moeder, zusje en kleine broertje noodgedwongen thuis. Zonder eten en geld. Alleen Parvana kan haar familie redden: verkleed als jongen trekt ze erop uit. Maar dat is niet zonder gevaar!”

Parvana gaat elke dag mee met haar vader naar de markt. Ze verkopen daar beetje bij beetje de schamele bezittingen die hen nog resten. Vader leest en schrijft er brieven voor mensen die zelf niet kunnen lezen of schrijven. Parvana trekt haar ogen en oren goed open en dit komt haar van pas wanneer ze de kost moet verdienen, verkleed als jongen, nadat haar vader zonder reden in de gevangenis wordt gesmeten. Door de ogen van een elf jarig meisje maak je kennis met het leven onder het dictatoriaal regime van de Taliban. Ondanks de ellende en de hardheid van hun bestaan vang je soms een vleugje hoop op. Het boek is een realistisch en geloofwaardig verslag dat er geen doekjes om windt. Sommige hoofdstukken zijn choquerend, zoals het hoofdstuk waarin Parvana en haar vriendinnetje grof geld kunnen verdienen door het opgraven van beenderen op het kerkhof en dat waarin ze in het stadion belanden en daar het afhakken van handen van zogenaamde dieven meemaken. Maar vooral het geloof in de toekomst, in de kracht van het Afghaanse volk dat al meer dan twintig jaar onder oorlogsgeweld gebukt gaat, geeft het boek een positieve uitstraling. De schrijfster heeft zelf enkele maanden doorgebracht in Afghaanse vluchtelingenkampen. Haar grondige research resulteerde in een kanjer van een boek.
Achteraan in het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen. Een deel van de opbrengst van dit boek komt ten goede aan de organisatie ‘Women for Women Afghanistan’.


Inge Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005