Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het verdwijnboek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Roland Mans

 Aantal blz.

 103

 Illustrator:

 (omslag) Nynke Talsma

 ISBN:

 90-209-4892-X

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 macht & onmacht, pesten

 Prijs: €

 12,95

 

 

Mercander loopt weg van huis. Hij is het beu door iedereen gepest, geslagen en geschopt te worden. Hij vindt onderdak in een oude ruïne in Veurs. Daar wordt hij opgeschrikt door Tom, een ondernemende jongen die er vaak gaat wandelen met zijn hond en zijn vriend Jelle. Tom en Jelle komen vaak op het terrein om rond te dolen in de bouwvallige kasteelhoeve. Tom’s vader is bezig aan een manuscript over de geschiedenis van Veurs en de kasteelhoeve. Tom vindt die geschiedenis bijzonder interessant… Dan gebeuren er geheimzinnige verdwijningen in Bavonië: eerst de bomen, dan volgen de bloemen en het vee… Het hele land komt in opstand…

Het boek begint bij Mercander: een jongen die vaak gepest en geslagen wordt. Hij voelt zich door niemand begrepen, ook niet door zijn ouders en hij besluit weg te lopen. In de oude kasteelhoeve vindt hij een bijzonder boek dat hem een enorme macht geeft. Vanuit zijn wraakgevoelens tegenover iedereen die hem ooit een strobreed in de weg heeft gelegd wordt dit boek een gevaarlijk wapen in zijn handen. Tom woont vlakbij die kasteelhoeve en ontdekt al lezend in het manuscript van zijn vader dat hij bijzondere historische banden heeft met die plek. Hij ontdekt het verband tussen de verdwijningen en het boek dat Mercander vond. Samen met zijn vriend Jelle probeert hij Mercander die de hoeve na een gevecht met hem verlaten heeft, terug op te sporen en het boek te bemachtigen.
Een spannend en meeslepend boek met herkenbare personages in een ‘vreemd’ land: Bavonië. Samen met Tom raap je al lezend de verschillende puzzelstukken bijeen en beland je bij een spannende ontknoping: wie gelooft hun verhaal? Kunnen ze het tij keren?


Inge Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005