Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Veertje vliegt!

 Reeks:

 tintelboeken

 Auteur:

 Luk Depondt

 Aantal blz.

 24

 Illustrator:

 Riske Lemmens

 ISBN:

 90-74798-56-X

 Uitgever:

 CEGO

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Thema’s:

 de vleugels uitslaan, ondernemen, iets willen
 kunnen

 Prijs: €

 12,30

 

 

Veertje wil leren vliegen maar mama vindt haar nog te klein. Eet maar veel wormpjes, dan word je een flinke vogel, zegt mama. Mama gaat op zoek naar wormpjes en Veertje kruipt vol zelfvertrouwen naar de rand van het nest. Verschrikt duwt mama een wormpje in Veertjes bek. Vliegen is nog niets voor jou, benadrukt mama steeds. Maar Veertje vindt haar vleugels sterk genoeg. Ze klappert met haar vleugels en springt op de rand van het nest op en neer. Ze wil zien wat er achter de heuvel is. Mama vertelt dat het daar veel te gevaarlijk is. Grote Zwarte Poes woont achter de heuvel. Maar dan probeert Veertje toch te vliegen. Het lukt! Ze vliegt tot voorbij de heuvel en landt op een plek die ze niet kent. Ze springt nieuwsgierig in het rond en zoekt wormpjes. Maar wat is dat? Een groot, zwart ding komt traag dichterbij….

Een prachtig uitgewerkt verhaal met mooie, zacht gekleurde illustraties. De personages zijn dieren met menselijke karakters waarmee kleuters zich makkelijk kunnen identificeren. Ook de situatie is heel herkenbaar, vooral voor ondernemende kleuters die de wijze raad van mama in de wind slaan en zelf op ontdekking gaan. Het boek gaat over zelfvertrouwen, het geloof in het eigen kunnen maar ook over de veiligheid en geborgenheid van het eigen nest. De tekeningen zijn aantrekkelijk en steken vol grappige details. Zo zie je op elke bladzijde een lieveheersbeestje dat de ondernemingen van Veertje op de voet volgt en nadoet, de verschrikking op het gezicht van een worm waar Veertje naast landt en de gemene blik in de ogen van grote, zwarte poes.  
De tekst is eenvoudig en toegankelijk. Korte zinnen en dialogen met een sterke woordkeuze. Het boek heeft een vrolijk lettertype en een verzorgde lay-out.
Het boek is één van de zes prentenboeken uit de reeks ‘tintelboeken’ die opgebouwd zijn rond zes basisbehoeften die een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van kinderen.


Inge Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005