Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ik ben geen dief

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ed van Eeden

 Aantal blz.

 90

 Illustrator:

 (omslag) Joyce van Oorschot

 ISBN:

 90-258-3600-3

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 school, diefstal, vrienden

 Prijs: €

 11,95

 

 

Koens vriendinnetje Jola krijgt voor haar verjaardag een betaalpasje met aflezer. Trots laat ze dat in de klas bewonderen, maar de volgende dag is het pasje verdwenen! En uitgerekend in de bank van Koen wordt het teruggevonden, met het tegoed aan geld eraf! Iedereen vindt Koen schuldig, behalve Jola zelf. Samen zullen ze trachten de echte dief te ontmaskeren.

In een nawoord verduidelijkt de auteur waarom het zo belangrijk is goede vrienden te hebben, zeker als het moeilijk gaat, zoals bij Koen.
Het lijkt erop dat de auteur van dit uitgangspunt is vertrokken om er zo een verhaal rond te bouwen. Hij stelt het gegeven wel erg scherp. Géén enkele volwassene geeft Koen het voordeel van de twijfel: iemand anders kan het pasje bij hem gelegd hebben. Maar zowel de meester als het schoolhoofd, de agent, Jola’s ouders en zelfs Koens ouders vinden hem schuldig. Dat komt niet meer geloofwaardig over. De meester en de agent beschuldigen Koen in volle klas! Erg pedagogisch is dat ook niet. Dat doen ze nog eens over als de echte schuldige wordt ontmaskerd! Uit de reacties van het schoolhoofd en Koens ouders maak je op dat er al eerder problemen met Koen geweest zouden zijn. Dat komt niet overeen met het beeld dat de auteur van Koen schetst in de school.
Het speurwerk van Jola en Koen vertoont ook enkele ‘toevalligheden’ die hun gelijk moeten bevestigen, zonder dat het bewijs overtuigend is!
Ik ben geen dief is een vlot leesbaar verhaal (AVI 8) maar de plot is mager en de bedoeling van de schrijver té nadrukkelijk aanwezig. Het taalgebruik is erg Nederlands met woorden als groep acht, overblijfgroep, die eikel van een …, jochie, apenkooien(een activiteit tijdens een gymles?), winegums…


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005