Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Een domme zet

 Reeks:

 tweelingboeken

 Auteur:

 Rien Broere

 Aantal blz.

 60

 Illustrator:

 Wibke Brandes

 ISBN:

 90-74798-48-9

 Uitgever:

 CEGO

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 schaken, vriendschap, arm en rijk

 Prijs: €

 14,00

 

 

Stefan is jarig. Een nieuwe fiets met 22 versnellingen, een minischaakbord en een vernuftig horloge zijn slechts enkele van de vele geschenken waaronder hij bedolven wordt. Zestig kilometer verderop woont Jasper. Hij is ook jarig. Zijn feestje en cadeaus zijn bescheidener. Hij krijgt een pyjama en een tandenborstel maar het mooiste cadeau is dat hij mag deelnemen aan het schaakkampioenschap. Jasper en Stefan delen dezelfde passie voor schaken en nemen allebei deel aan het kampioenschap. Ze slapen in dezelfde kamer en worden de beste maatjes. Stefan wil graag het kampioenschap winnen, vooral omdat zijn opa, zelf een fervent schaker, komt kijken naar de finale. Maar dan gebeurt er iets naars. Stefan’s dure horloge is kwijt. Hij vindt ze terug in de zak van Jasper. Is hij een dief?

Een origineel uitgewerkt boek met een pittig taalgebruik. Een boek in de reeks ‘tweelingboeken’ dat aanzet tot nadenken. Het verhaal groeit langzaam naar een climax en heeft een onverwacht einde. De twee hoofdpersonages delen dezelfde passie maar hebben een heel andere achtergrond. Stefan is een verwende jongen die op materieel vlak alles heeft wat zijn hartje maar kan wensen. Jasper komt uit een minder welstellend midden maar heeft geleerd van kleine dingen te genieten en weet die ook te waarderen. Hij staat duidelijk sterker in zijn schoenen. Zijn zelfvertrouwen en zelfkennis blijken meer waard dan alle dure cadeaus die Stefan voor zijn verjaardag kreeg. Het boek is helemaal niet moraliserend maar neemt wel duidelijk een standpunt in. Spreekwoorden als ‘wie laatst lacht, best lacht’, ‘voor wat hoort wat’ en ‘loontje komt om zijn boontje’ dwarrelden wel mijn hoofd binnen als ik de laatste bladzijden omsloeg.
De kleurrijke illustraties zijn mooi en sfeervol. Ze geven de verschillende emoties in het boek goed weer. Speelse details nodigen uit om na afloop de tekeningen nog eens grondig te bekijken.


Inge Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005