Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De engel van Mons

 Reeks:

 

 Auteur:

 Patrick Bernauw

 Aantal blz.

 152

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-5933-001-3

 Uitgever:

 Afijn

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Thema’s:

 W.O. I, vreemd verschijnsel, media-invloed

 Prijs: €

 14,95

 

 

1934. Hillary Machen zit in Mons op een bank te wachten op het meisje dat hem in 1924 op dezelfde bank een vreemd verhaal deed en hem beloofde tien jaar later terug te keren. In die tien jaar is Hillary volwassen geworden en is hij op zoek gegaan naar de waarheid achter het verhaal van het meisje. Het begon allemaal met een artikel van de hand van zijn vader Arthur in de krant van augustus 1914 over een vreemd verschijnsel op het slagveld in Mons.

Is dit een essay, een wetenschappelijke zoektocht naar de waarheid, een magisch-realistisch verhaal of gewoon een roman? Ik weet het niet, maar dit boek heeft mij helaas niet kunnen bekoren. Was ik niet in de juiste stemming of had ik de juiste richting niet gevonden in het verhaal? Ik vond het begin anders best intrigerend en ik werd nieuwsgierig naar de ware toedracht. Maar in de tweede helft van het verhaal wordt het meer een minutieus uitpluizen van wat sommige mensen ooit hadden vermeld, geschreven, gedaan of wat dan ook en werd het meer een zoektocht naar de houding van de vader van Hillary, dan naar de oplossing van het mysterie. De spanning was weg, de uitwijdingen heel lang en de draad van het verhaal erg dun.
In een nawoord verantwoordt de auteur de reden waarom hij dit boek geschreven heeft. Hij kreeg de inspiratie reeds lang geleden, na het lezen van De zwanen van Stonehenge van Hubert Lampo. Heeft hij daar ook de vorm van zijn verhaal gevonden, want ook daarin wordt alles minutieus uitgeplozen.
De auteur zal zijn huiswerk wel goed gedaan hebben, de literatuurlijst achteraan is indrukwekkend.
Als lezer blijf ik echter op mijn honger zitten: de intrigerende titel en kaft en de flaptekst achteraan hebben mij op het verkeerde been gezet: de Engel van Mons blijft een mysterie, Hillary en zijn zus blijven twee tieners die als een spel en aan de hand van boeken uit hun vaders bibliotheek de motieven van hun vader willen doorgronden en Arthur Machen een vreemde schrijver.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005