Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het boek van de wolf

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marie Lagier

 Aantal blz.

 120

 Illustrator:

 Serge Bloch

 ISBN:

 90-5933-008-0

 Uitgever :

 Afijn

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Frans: Barbara Simons

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 wolven

 Prijs: €

 19,95

 

 

De wolf staat al eeuwen bekend voor gevaar. Een dier dat tot de verbeelding spreekt voor vele verhalenmakers en hun lezers / luisteraars. ‘Pas maar op voor de boze wolf, pas maar op, pas maar op!’ Door die reputatie werd er enorm gejaagd op het dier zodat het nu tot één van de bedreigde en ondertussen ook beschermde diersoorten behoort. In dit ongewone informatieve boek vind je behalve het leven van de wolf ook verschillende uitspraken, gezegden en verhalen over dit fascinerende beest.

Op het eerste gezicht behoort dit boek niet tot de informatieve boeken zoals we die kennen. Op de cover krijg je een zwarte, dreigende, toch naïeve tekening van een wolf. Door de lay-out en het boekformaat zie je meteen dat dit een ongewoon boek is. De cover trekt aan, nodigt uit om dit boek verder te bekijken. Dit boek is onderverdeeld in vijf verschillende hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk, gezegden en uitdrukkingen, lees je de betekenis van de gezegden en uitdrukkingen over de wolf. Op elke dubbele pagina krijg je er een te lezen met ontzettend leuke illustraties. Soms ondersteunen foto’s de tekeningen voor details (bijv. ogen). De nadruk ligt in dit hoofdstuk op de grote, krachtige illustraties. Bij een volgend hoofdstuk; een wolvenleven,  stap je even in het meer traditionele informatieve boek, waarbij duidelijke en realistische foto’s de tekst ondersteunen. Vervolgens lees je in: het lichaam van de wolf, welke delen van de wolf gebruikt werden na hun dood door de mens, om te genezen of om bescherming of geluk te bieden. Daarbij worden de illustraties telkens aangevuld met kleine stukjes foto van dat lichaamsdeel. Zo zijn tekening en foto op een originele en mooie manier met elkaar verweven. In het hoofdstuk de wolf en de mens lees je hoe de mens over de wolf dacht tijdens de middeleeuwen en hoe men er jacht op maakte. Tot slot krijg je een aantal wolvenverhalen aangeboden.
Dit boek is ontzettend mooi en inhoudelijk rijk. Zoveel weetjes over de wolf samengebundeld in een prachtig boek!  Een aanrader voor alle wolvenliefhebbers en leergierigen!


Marijke Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005