Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De vogels van heer Droogstempel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marlies Bardeli

 Aantal blz.

 90

 Illustrator:

 Ingrid Godon

 ISBN:

 90-5933-009-9

 Uitgever :

 Afijn

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Duits: Ina Vandewijer

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 gevangenschap, vrijheid

 Prijs: €

 14,95

 

 

Heer Droogstempel leidt een somber leventje. Dagelijks moet hij op het werk saaie grijze registers invullen. Gelukkig heeft hij thuis vinnige mussen, een spotvogel, een raaf, grasparkietjes, een kaketoe en papegaai mooi in een kooitje zitten. Maar de laatste tijd gaat het niet zo goed met hen. Ze verliezen hun veren en laten hun kopje hangen. Verdrietig laat de heer Droogstempel de dierenarts komen. Vogelspleen luidt de diagnose. Hij moet ze een aftreksel van Sint Janskruid geven maar als hij ziet dat dit niet werkt, zoekt hij een andere oplossing…

Dit boek oogt mooi. Een fraaie omslagillustratie en leuk boekformaat. De vogels van de heer droogstempel zou je kunnen invullen als de vleugels van…. Het is al snel duidelijk waarover het verhaal zal gaan en hoe het zal lopen maar dit neemt niets weg van de kwaliteit. Onze heer Droogstempel lijdt een saai bestaan en zijn gekooide vogels zijn voor hem spiegels… Hij bevrijdt hen en brengt ze persoonlijk naar de respectievelijke landen waar ze thuis horen. Nadien bevrijdt hij ook zichzelf. Het verhaal is heel subtiel geschreven en bevat heel wat symboliek.  Het verhaal is niet enkel vertaald uit het Duits, ook de omgevingen zijn aangepast aan onze lezers. Dit maakt dat het verhaal dichterbij staat, wat het inlevingsvermogen vergroot.
De illustraties van Ingrid Godon zijn prachtig! Ze bevatten dezelfde subtiliteit als de tekst en versterken de emoties in dit verhaal. Een sterk verhaal met krachtige illustraties compleet gemaakt!


Marijke Umans

 

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005