Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Transport nu en in de toekomst

 Reeks:

 Toekomst tech

 Auteur:

 Ian Graham

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 90-5495-170-2

 Uitgever:

 Corona

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels; Karin Beneken Kolmer

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 transport

 Prijs: €

 11,50

 

 

Na een inleiding over wat transport is en wat er getransporteerd wordt, volgen een aantal hoofdstukjes van een dubbele pagina over de verschillende transportmogelijkheden: door de lucht, over de weg, over het water tot zelfs ‘materietransport’. Achteraan staat een verklarende woordenlijst en een register.

Degene die dit boek heeft samengesteld, heeft geen oog gehad voor zijn doelgroep. De teksten zijn moeilijk, soms heel onduidelijk en er wordt van de lezer een grote technische kennis verwacht. Informatie wordt soms twee of driemaal herhaald op eenzelfde blad alsof de verschillende tekstblokjes door andere mensen zijn geschreven.
De foto’s of afbeeldingen zijn niet aangepast aan de informatie die wordt meegedeeld. Zo heeft men het bij de ‘korte geschiedenis’ over zeilschepen en stoommachines maar de afbeeldingen ervan ontbreken of zijn niet relevant. Bij vrachtvervoer met helikopters staat er een gevechtshelikopter afgebeeld! Om maar enkele voorbeelden te geven.
Bij elk onderdeeltje wordt er een blik in de (mogelijke) toekomst geworpen, maar ook dat is meer koffiedik kijken dan realistisch vooruitblikken. De illustraties daarbij doen denken aan de prentjes die lang geleden in chocoladerepen te vinden waren.
Het geheel ziet er erg ‘tech’ uit; pijltjes en bladzijdenaanduidingen die op computericoontjes lijken en futuristisch uitziende illustraties.
Ook de kaft spreekt niet aan.
Meer dan een kijkboek is het dan ook niet geworden.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005