Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Als de olifanten vechten

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dirk Bracke

 Aantal blz.

 226

 Illustrator:

 Omslag: Jan de Maesschalck

 ISBN:

 90-5908-028-9

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 15

 Thema’s:

 kindsoldaten in Noord-Oeganda

 Prijs: €

 14,75

 

 

“Isaac is vijftien als hij door de rebellen van het LRA (Lord Resistance Army) wordt meegenomen. Hun eenheid, die vooral uit kinderen en jongeren bestaat, moet onder leiding van de brute commandant Scar Oeganda helpen veroveren op het regeringsleger. Isaac wordt er beste maatjes met Richard, die de honger en verstikkende ellende van een vluchtelingenkamp achterliet om zich bij de kindsoldaten van Scar aan te sluiten. De rekruten worden opgeleid tot keiharde vechtmachines en leren vooral ook hun gevoelens te verdringen. Tijdens een van hun plundertochten ontvoeren ze de meisjes van een internaat. Isaac is meteen onder de indruk van de vastberadenheid van Monica. Maar hun liefde lijkt geen enkele kans te krijgen. Want elke vorm van emotie wordt door het LRA genadeloos afgestraft…”

Het boek wordt ingeleid door Els De Temmerman die met haar boek De meisjes van Aboke het probleem van de kindsoldaten in Noord-Oeganda in de Westerse media bracht. Het verhaal is in verschillende hoofdstukken gedeeld die zich alternerend afspelen in het district Gulu, Noord-Oeganda en het rebellenkamp in Zuid-Soedan. In de eerste hoofdstukken leer je de drie hoofdpersonages kennen en verneem je hoe ze als kindsoldaat in het LRA terecht zijn gekomen: Isaac werd bruusk uit zijn kleine dorp ontvoerd, Richard koos er zelf voor de armoede en ellende van het uitzichtloze bestaan in een vluchtelingenkamp te ontvluchten en Monica is één van de dertig meisjes uit het internaat die in de klauwen van Scar valt. Ondanks de verschillende redenen van hun nieuwe status als soldaat ontstaat er een hechte vriendschap tussen Richard en Isaac. Ze steunen mekaar door dik en dun en verraden elkaar nooit. Ook de verboden liefde die tussen Monica en Isaac groeit is puur. De beschrijvingen van de beul Scar zijn zo levensecht dat je kippenvel krijgt telkens hij opduikt in het verhaal.

Het boek is een gruwelijk relaas van een geweld dat elke fantasie overstijgt. Ondanks de soms erg sadistische scènes waarbij mijn maag omkeerde, laat het verhaal zich erg vlot lezen. De schrijver geeft duidelijke beschrijvingen van het landschap en de gebeurtenissen, typische woorden of termen worden in een voetnoot verklaard. Dit boek mag in geen enkele schoolbibliotheek ontbreken!


Inge Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:26 okt 2006