Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Witte raven, zwarte schapen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Els de Groen

 Aantal blz.

 186

 Illustrator:

 Omslagontwerp: Mark van Wageningen

 ISBN:

 90-261-1816-3

 Uitgever:

 Fontein

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 15

 Thema’s:

 racisme, wereldklas, vriendschap,

 Prijs: €

 12,50

 

Iris verhuist met haar moeder naar een goedkoop appartementje in Geestgrond, een achtergestelde wijk in een stad. Haar vader blijft met zijn nieuwe, jongere vrouw in hun villa in Bosschoord wonen. Iris gaat in Geestgrond naar school, een zogenaamd ‘zwarte’ school waar tientallen nationaliteiten les volgen. Het verschil met haar leventje in Bosschoord is enorm maar Iris krijgt er nieuwe vrienden die haar kijk op de wereld verbreden.

Een actuele, mooie en meeslepende roman waarin verschillende thema’s verwerkt zijn. De schrijfster laat haar personages volop discussiëren en nadenken over zaken als fundamentalisme, kansarmoede, racisme, onderdrukking, echtscheiding, …. De verschillende personages nemen allen een belangrijke plaats in, zowel in het verhaal als in Iris’ leven. Zo is er Tim, Iris’ nieuwe vriendje met wie ze haar eerste seksuele ervaring heeft. Hij is de zoon van kunstenaars en is zelf dichter. Negar is Iris’ beste vriendin. Zij is een vluchtelinge uit Iran die duidelijke standpunten inneemt en verdedigt. Tine is Iris’ moeder die de scheiding met haar vader probeert te verwerken. Ze gaat een nieuwe relatie aan met Joop, een collega. Mostafa, een vluchteling uit Afghanistan waar Negar heimelijk een oogje op heeft, wordt per vergissing vermoord…

Het boek overspant een tijdspanne van twee jaar. Gebeurtenissen volgen elkaar in een snel tempo op en zo vliegen de twee schooljaren in Geestgrond voorbij. Het boek eindigt met de aanslag op de WTC torens in New York. Dit gebeurde op het ogenblik dat de schrijfster haar boek afrondde en het geeft het boek een uiterst realistische klemtoon. De schrijfster heeft zich grondig ingeleefd in de problematiek van een achtergestelde stadswijk. Het verhaal speelt zich duidelijk in Nederland af maar zou zo getransponeerd kunnen worden naar een Belgische grootstad. Een aanrader!


Inge Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005