Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het beste boek over schepen

 Reeks:

 Het beste boek over …

 Auteur:

 Philp Wilkinson

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Diverse illustratoren en fotografen

 ISBN:

 90-257-3252-6

 Uitgever:

 J.H. Gottmer/ H.J.W. Becht

 uitgavejaar

 2000

 Vertaler uit…:

 Engels: Tjalling Bos

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 informatief: schepen

 Prijs: €

 14,25

 

 

Het boek is opgebouwd rond vier grote onderdelen: handel en ontdekkingen, oorlogvoering, reizen en emigreren, schepen ontdekken. Elk onderdeel volgt dan in een aantal hoofdstukjes de evolutie van de schepen en hun gebruik doorheen de tijd.  Elk hoofdstuk beslaat een dubbele bladzijde met een hoofdillustratie; daarrond een aantal kleinere illustraties met een begeleidende tekst erbij. De hoofdtekst staat in een grotere letter weergegeven. Achteraan is een verklarende woordenlijst en register opgenomen.


Dit zeer fraai uitgegeven boek op groot formaat is alleen al voor de illustraties de moeite waard. Er valt voor de kijker/lezer heel wat te ontdekken. De makers van het boek hebben door hun benadering van het onderwerp de scheepvaart op een originele manier belicht. Geen opsomming van schepen, maar vanuit hun gebruik wordt verduidelijkt welke schepen de mensen ontwikkelden. Door openwerking van de illustraties krijgt de kijker/lezer ook een blik binnen in de verschillende schepen.
Het is de makers voornamelijk te doen geweest om de verschillende schepen te belichten en niet het leven op de schepen met alle gevaren en moeilijkheden; daar wordt heel weinig over verteld.
Doordat schepen soms ook wel voor verschillende doeleinden werden gebruikt, komen sommige schepen in verschillende onderdelen als handel of oorlogvoering terug. Een enkele keer wordt een onderwerp belicht dat onduidelijk blijft.
Door het verschil in lettergrootte wordt aangegeven welke tekst er bij een illustratie hoort, maar dat kan al wel eens verwarrend werken; zodat je niet weet welke tekst eerst te lezen valt.
De gebruikte taal is eenvoudig en gemakkelijk te lezen; moeilijke woorden worden steevast verklaard in de woordenlijst.
Een boek om uren in te kijken, te speuren, te lezen, te ontdekken. Zeker de moeite waard!


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005