Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het beste boek over piraten

 Reeks:

 Het beste boek over …

 Auteur:

 Philip Steele

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 diverse illustratoren en fotografen

 ISBN:

 90-257-2928-2

 Uitgever:

 J.H. Gottmer/H.J.W. Becht

 uitgavejaar

 1997

 Vertaler uit…:

 Engels: Christel Jansen

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 informatief: piraten

 Prijs: €

 14.25

 

 

Na een inleiding volgen zeven hoofdstukken waarin dieper wordt ingegaan op  piraten, piratenschepen en piraterij in verschillende delen van de wereld, vroeger en nu. Elk onderdeel van een hoofdstuk beslaat een dubbele pagina waarop een hoofdtekst -in grotere letter- en illustratie omringd zijn door kleinere illustraties met bijhorende tekstjes. Het boek wordt afgesloten met een naslaggedeelte waarin een piratengalerij, een verklarende woordenlijst en register zijn opgenomen.

In het boek wordt heel duidelijk gemaakt dat er veel verschillende soorten piraten hebben bestaan, van in de oudheid tot nu, in het oosten en in het westen. Er wordt verduidelijkt wat het verschil is tussen een piraat, kaapvaarder en boekanier. Verder komen verschillende piratenschepen, hun vlaggen en kijkers en het leven aan boord aan bod. Er wordt vele malen op gewezen dat de tot de verbeelding sprekende piratenschatten nooit zijn gevonden en misschien nooit hebben bestaan, dat het leven van de piraten niets roemrijks was en dat het uiteindelijk altijd slecht afliep voor de piraat in kwestie.
Toch kan je je niet van de indruk ontdoen dat de auteur, net als heel wat jongens, opkijkt naar de piraten en er een positief idee over heeft. In die zin zullen heel wat jongens dit boek wel weten te waarderen.
De vele illustraties verduidelijken tekst en uitleg, maar zijn niet ‘doorleefd’. Ze blijven plat en oppervlakkig; geven weinig gevoelens weer.
Een ander boek van dezelfde uitgeverij over piraten – Het dagboek van Thomas, piraat – geeft betere en aanvullende informatie; en je krijgt er nog een verhaal bovenop.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005