Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Heksen en tovenaars

 Reeks:

 

 Auteur:

 Paul Dowsell

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 diverse

 ISBN:

 90-213-3230-2

 Uitgever:

 Cantecleer

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Expertext, Ingrid Buthod-Girard

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 hekserij, magie, knutselen

 Prijs: €

 19,50

 

 

Dit boek neemt je mee op reis door de wereld van de magie. Je keert terug in de tijd en start in de steentijd. Medicijnmannen en sjamanen komen daar al voor. Ook in de middeleeuwen zocht men nog hulp bij bepaalde mannen en vrouwen voor medicijnen en liefdesdrankjes. In die tijd begon ook de jacht op de ketters en daaruit volgde de heksenjacht. Die bleef doorgaan tot aan het einde van de 18e eeuw. Toen brak de Eeuw van de Rede aan en werd wetenschap in. De belangstelling voor magie keerde echter terug maar de moderne hekserij draait om de verering van de aarde en de natuur. Ook de alchemie was belangrijk. Het was een oude kunst, half magie en half wetenschap, en vormde de basis voor de moderne scheikunde. 
Tovenaars werden nooit vervolgd. Sjamanen komen al ruim dertigduizend jaar voor bij stammen over de hele wereld. Hun werkwijze en vaardigheden lijken sterk op elkaar. Zij blijven nog steeds een belangrijke plaats innemen binnen een stam.

Op een overzichtelijke en aantrekkelijke wijze krijg je meer informatie over heksen en tovenaars. Af en toe wordt de informatie onderbroken door een knutseltip die met veel fotovoorbeelden stap voor stap uitlegt hoe je iets moet maken. Het werkstuk sluit telkens aan bij de periode in de geschiedenis die net behandeld werd. Je krijgt een historisch overzicht van het leven en de problemen die heksen en tovenaars doorheen de geschiedenis meemaakten. Elke dubbele bladzijde heeft een basistekst en dan vele kleine voorbeelden die allemaal voorzien werden van illustraties of foto’s. Door al die voorbeelden krijg je een brede kijk op het behandelde onderwerp. De tekst is vlot, hedendaags en duidelijk. Een interessant boek vol wetenswaardigheden, waarbij de knutseltips eerder pover lijken.


Mik Ghys

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005