Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Abélard en Héloise

 Reeks:

 Valentijnreeks

 Auteur:

 Ed Franck

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 (omslag) Peter Van Poppel

 ISBN:

 90-317-1832-7

 Uitgever:

 Averbode

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Thema’s:

 onmogelijke liefde, passie, pijn

 Prijs: €

 8,95

 

 

Het jaar 1163. Abdis Héloise ligt op haar sterfbed en overdenkt haar leven. Hoe ze passioneel verliefd werd op leraar Abélard en hij haar liefde al even passioneel beantwoordde. Maar door tegenkanting van Héloises oom en Abélard die zijn carrière boven Héloise stelde, loopt haar relatie op een mislukking uit. Maar zij blijft heel haar leven haar liefde voor Abélard koesteren, later zich zelfs wentelend in de pijn om haar onbeantwoorde liefde. Heel haar leven stelde ze in dienst van haar liefde voor Abélard, maar hij neemt alsmaar meer afstand van haar. Héloise voelt zich mislukt in het leven.

Een nogal moeilijk toegankelijk verhaal, boeiend geschreven, maar voor een gemotiveerde lezer. Bijgevolg eerder voor een beperkt publiek. Ed Franck slaagt erin om in eenvoudige bewoordingen de liefde en de pijn van de afgewezen liefde treffend te beschrijven.
Het verhaal is geschreven vanuit het standpunt van Héloise, in de ik-persoon; als een reflectie over haar leven in de laatste dagen voor haar dood in een soort droom-waak toestand; wat een nogal bevreemdend effect geeft.
Je krijgt als lezer een heel goed beeld van deze twee personages, maar ze zijn niet direct herkenbaar, want het zijn Middeleeuwse personages die er een andere denkwereld op nahouden waar je als hedendaagse mens soms moeilijk bijkan. Al kan je wel begrijpen dat zulk verhaal over liefde en pijn ook in deze tijd kan voorkomen.
Net zoals de andere boekjes uit deze reeks is het een klein-formaat boekje, wat ook al iets aparts, iets intiems geeft.
Een klein, fijn boekje over een ongelukkige liefde en, in de ogen van Héloise, een mislukt leven.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005