Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Van Kop tot Staart

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hans Post

 Aantal blz.

 196

 Illustrator:

 Ingrid & Dieter Schubert

 ISBN:

 90-5637-409-5

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 dieren, informatief

 Prijs: €

 19,99

 

 

Een lijvig boekwerk in groot formaat over het gedrag van dieren, gegroepeerd rond een aantal thema’s zoals jongenzorg, ziek zijn, eten en drinken, ogen, tanden, woning, voortbeweging enz. Voor elk thema worden enkele dieren als voorbeeld aangehaald en uitgebreider beschreven. Elk thema wordt afgesloten met een paar korte wetenswaardigheden (wist je dat…). Bij elk beschreven dier staat een getekende illustratie. Achteraan sluit een verklarende woordenlijst het boek af.

Bij een eerste inkijk in het boek bedenk je dat er wel érg veel tekst te lezen valt. Maar als je eenmaal begint, blijken de teksten heel gemakkelijk te lezen, zeer vlot begrijpbaar te zijn en een duidelijk beeld te scheppen van het onderwerp. De auteur heeft voor elk onderwerp een dier gekozen om uitgebreider te beschrijven. Dikwijls doet hij dat aan de hand van een gebeurtenis die dat dier meemaakt, waardoor het voor de lezer duidelijk wordt hoe en waarom het dier zus of zo reageert. De informatie wordt op een vertellende manier meegegeven. Het leuke is dat het blijft boeien, je wil steeds wel wat verder lezen om te zien hoe die andere dieren dat doen.
De bijhorende illustraties zijn erg mooi, levensecht en heel kleurvol verzorgd en geven ook dikwijls meer een sfeer weer dan een nuchtere tekening van een dier. Toch is dit geen opzoekboek, meer een boek om regelmatig in te bladeren, een thema te lezen en verwonderd te zijn over dat gedrag van die dieren.
Wat wel spijtig is, is dat je nergens kan terugvinden waar er over welk dier iets verteld wordt. Je moet ervan uitgaan dat de informatie niet over een bepaald dier gaat maar over bepaalde gedragingen van dieren. En over die gedragingen wordt dan ingezoomd naar een zes à zeven dieren.
Een knap boek, met een uitnodigende omslag, om uren in te grasduinen!


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005