Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Tijgerhart

 Reeks:

 

 Auteur:

 David Almond

 Aantal blz.

 166

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-451-0061-4

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Annelies Jorna

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 circus, gevoelens, relaties

 Prijs: €

 13,60

 

 

Joe Maloney hoort niet thuis in de harde wereld van de achterbuurt waarin hij opgroeit. Hij leeft in zijn eigen wereld en voelt, ziet en hoort dingen waar anderen geen idee van hebben. Schoolgaan doet hij meer niet dan wel en zijn enige vriendje Stany wil dat hij mee gaat rondzwerven en mee op jacht gaat, maar Joe wil dat niet. Eigenlijk is Joe nogal alleen. Maar dan komt het circus en mét het circus sluiten Joe’s dromen en de werkelijkheid op elkaar aan. Hoewel, de tijger uit Joe’s dromen is erg bedreigend. Samen met Corinna, zijn vriendinnetje uit het circus, vindt hij de kracht en de moed om tegen het tuig uit de buurt in te gaan en ziet hij een weg voor zichzelf voor de toekomst.

Zoals in alle boeken van David Almond zijn de hoofdpersonages en hun omgeving mensen uit een sociaal achtergestelde buurt. Net zoals in zijn andere boeken heeft het hoofdpersonage een bijzondere gave, die hem niet direct gelukkig maakt, maar hem wel bijzonder maakt en uiteindelijk zal leiden tot een verandering in zijn leven en dat van de anderen.
Het is geen gemakkelijk verhaal en je moet je als lezer willen openstellen voor de wereld die de auteur je voorschotelt. Eenmaal in die wereld ben je betoverd door de magie van het gebeuren: de gevoelens, de gedachten, de gebeurtenissen.
Titel en omslag intrigeren en zetten al onmiddellijk de toon voor het verhaal.
Het hele verhaal draait om de gevoelens en gedachten van Joe, die zich staande wil houden in een vijandige wereld en in een circus gelijkgestemde zielen vindt. Hij komt  gesterkt uit deze bijzondere ervaring, waardoor hij uitstijgt boven zijn omgeving en zich een plaats verwerft in de wereld.
Om het verhaal ten volle te begrijpen en er echt van te kunnen genieten heb je toch wel enige leeservaring nodig, maar je krijgt er een parel van een verhaal voor terug.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005