Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Schelmenstreken

 Reeks:

 Schrikdraad geel

 Auteur:

 Margaret Mahy

 Aantal blz.

 136

 Illustrator:

 (omslag) Dirk Lodewijckx

 ISBN:

 90-5016-366-1

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Annemarie van Ewyck

 Leeftijd:

 + 9

 Thema’s:

 school, humor, schrijven

 Prijs: €

 12,50

 

 

Formby heeft een hekel aan school en als hij op een dag een schrijfopdracht krijgt weet hij niet hoe eraan te beginnen. Op weg naar huis valt hem plots een naam binnen, Slabber Moef. En tot zijn grote verbazing verschijnt deze figuur die hij bedacht heeft naast hem en zegt hem welk personage hij in het verhaal wil zijn. Nadat Formby een hoofdstuk heeft geschreven laat Slabber Moef weten wat hij ervan vindt. Maar er zijn kapers op de kust. Het zusje van Formby wil meeschrijven aan het verhaal en dat zint Formby helemaal niet. Zij stuurt het verhaal een heel andere richting uit en daar is ook Slabber Moef het absoluut niet mee eens. Formby heeft al zijn fantasie nodig om het verhaal in goede banen te houden. Maar het loont de moeite.

Dit erg leuke verhaal leest als een trein. Het is bijzonder grappig te zien hoe het personage dat Formby bedacht heeft op zijn eigen avonturen reageert. Soms is hij het absoluut niet eens met wat er met hem gebeurt. Het verhaal in het verhaal wordt een heel kluwen als de zus van Formby zich erin begint te moeien, maar het blijft voor de lezer duidelijk en bijzonder geestig. De auteur heeft op een originele manier het verhaal opgebouwd. De verhalen die Formby en zijn zus schrijven staan in een andere letter dan het verhaal zelf. De door Formby bedachte figuur Slabber Moef komt in beide verhalen voor, wat voor gekke situaties zorgt. Zijdelings haalt de auteur ook het probleem van pesten aan. Formby werd voordien steeds gepest door een grotere jongen (een personage uit zijn verhaal is op deze jongen gebaseerd), maar gaandeweg verandert dit en werkt deze jongen zelfs mee aan het verhaal van Formby.
Het verhaal leest erg vlot in een makkelijk leesbare taal en een overzichtelijke bladspiegel. Illustraties ontbreken wel, maar dat mag geen belemmering zijn om in dit heerlijke verhaal te duiken!


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:05 sep 2005