Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Dieren in het wild

 Reeks:

 De aarde in gevaar

 Auteur:

 Arthur Haswell

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 diverse fotografen

 ISBN:

 90-5495-325-X

 Uitgever:

 Ars Scribendi

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Piet de Bakker

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 dieren, informatief

 Prijs: €

 13,50

 

 

Zeventien korte hoofdstukjes van een dubbele pagina over het ontstaan, indeling, uitsterven maar vooral over de bedreiging van de diersoorten op aarde door de mens. Verder een paar proeven, cijfers en feiten, een wereldoverzicht, een verklarende woordenlijst, nuttige adressen en een register.

In elk hoofdstukje wordt een ander element uit de natuur belicht, de dieren en de bedreiging ervan. Veel dierenfoto’s verluchtigen het boek. Maar de indruk die je krijgt bij het lezen van dit boek, is dat het met de aarde snel zal afgelopen zijn. In bijna elk hoofdstuk wordt benadrukt hoe slecht de natuur en de dieren ervoor staan; hoe de mens daar een erg groot aandeel in heeft en maar hier en daar komt er een sprankeltje hoop naar boven in een enkele positieve noot. De meeste foto’s zijn dan ook van bedreigde diersoorten, gedode dieren, vervuiling … Je krijgt echt de indruk dat er niets goeds meer is op de wereld en dat is weinig hoopgevend. Bij het hoofdstukje waarin staat wat je zelf kan doen, stel je je de vraag of het nog wel de moeite loont.
Moeilijke woorden staan verklaard in de woordenlijst, hoewel de meeste al in de tekst verduidelijkt zijn terwijl andere worden helemaal niet verklaard worden.
De proefjes bestaan uit een uitleg om een voederplankje te maken, een keverval te plaatsen en het observeren van een stuk rottend hout!
De wereldoverzichtskaarten geven voor onze streken geen enkel natuurreservaat of Nationaal park aan; maar wel dat onze streken erg vervuild zijn.
Bij de nuttige adressen worden alleen Greenpeace en het WWF als Nederlandstalige organisaties vermeld; de andere zijn allemaal Engelstalig!
Een erg negatief ingesteld boek, dat een algemeen beeld wil geven in een te kort bestek en geen aandacht schenkt aan de natuur en de dieren uit onze streken.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005