Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

  Titel:

 De schreeuw

 Reeks:

 Schrikdraad blauw

 Auteur:

 Joan Aiken

 Aantal blz.

 88

 Illustrator:

 (omslag) Michael Gibbs

 ISBN:

 90-5016-363-7

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: John Riedijk

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 magiërvrouwen, familie, avontuur

 Prijs: €

 9,95

 

 

David en zijn zus Lu-Lyn wonen bij hun oma, een vreemde, stille vrouw die erg gesteld is op het schilderij ‘De Schreeuw’. Oma moest van haar eiland in het noorden, waar zij gekend was als een bezweerster, verhuizen. Ze neemt haar krachten mee en draagt ze over op haar kleindochter. Bij een opvoering op een schoolfeest verongelukt Lu-Lyn echter. Maar zelfs vanuit haar graf blijft Lu-Lyn krachten uitoefenen op haar omgeving. Oma besluit om de as van Lu-Lyn naar het eiland te brengen om haar haar rust te schenken. Het wordt oma’s laatste tocht.

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van David. Als lezer weet je niet meer dan wat David vertelt. En hij vertelt het gebeuren op een zeer koele manier; bijna een registratie van gebeurtenissen, afstandelijk, zonder emoties. David zit in een rolstoel en kan niet meer gaan. De reden kom je pas naar het einde van het boek te weten. Dat ongeval wordt gewoon gemeld, zonder enig gevoel. Dat hij in een rolstoel beland is, vindt hij blijkbaar ook heel gewoon; hij is er niet verdrietig om  of opstandig of kwaad.
Er is blijkbaar alleen contact tussen de oma en haar kleindochter. David wordt eigenlijk aan de kant gelaten door hen. Ook na Lu-Lyns dood is er weinig contact tussen David en zijn oma.
Wat het schilderij ‘De schreeuw’ met het verhaal te maken heeft, blijft eerder vaag.
Buiten een intrigerende kaft, kan het verhaal niet echt overtuigen.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:05 sep 2005