Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

Titel:

 Opgestaan is plaats vergaan

 Reeks :

 

 Auteur:

 Sylvia Vanden Heede

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Sofie Geerts

 ISBN :

 90-209-4474-6

 Uitgever :

 Lannoo

 uitgavejaar

 2001

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd :

 + 5

 Thema’s:

 wonen, huis

 Prijs: €

 12,95

 

 

Stel je voor: op een dag kom je thuis, maar in je huis woont iemand anders. Je mag niet meer binnen want die ander zegt dat het nu zijn (haar) huis is. Want ‘opgestaan is plaats vergaan’…
Dat overkomt Seppe en zijn ouders die boven op de heuvel wonen (woonden). Hun huis wordt bruusk ingenomen door Madam De Kraker en Bot, haar woeste hond.
Zelfs de politie neemt geen initiatief want die vindt dat Seppes familie lang genoeg op de heuvel heeft gewoond en dat het nu de beurt is aan een ander. En tenslotte: ‘opgestaan is plaats vergaan’…
Seppe blijft echter niet bij de pakken zitten en beraamd een heel goed plan …

Dit hoogst origineel gegeven is hier door zowel de auteur als de illustrator precies en met de nodige humor uitgewerkt. Ondanks de hoge mate van absurditeit, komt het geheel toch geloofwaardig over. En het sympathieke en ondernemende karakter van Seppe versterkt de zin tot identificatie van de lezer/luisteraar. De tekst is vloeiend en uitgebreid en laat zich lekker voorlezen. Levendige dialogen creëren een hoge mate van expressiviteit.
De prenten versterken de tekst (en omgekeerd). Zij tonen een heel eigen wereld vol humor en absurditeiten. De combinatie van verschillende technieken verhoogt de speelsheid.

Kortom, een prettig boekje dat nonchalant oogt, maar waarvan niets aan het toeval is overgelaten.


Eric Vanthillo

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005