Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Billy Elliot

 Reeks:

 

 Auteur:

 Melvin Burgess

 Aantal blz.

 157

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5159-003-2

 Uitgever :

 Standaard

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Oscarine Vonk

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 anders zijn, eigen weg volgen

 Prijs: €

 12,50

 

 

In een Noord-Engelse industriestad groeit Billy op. In een klein huis woont hij samen met zijn vader, broer en oma. Zijn moeder is twee jaar geleden overleden en hij mist haar erg. Jackie en Tony, Billy’s vader en broer, werken in de mijnen. Momenteel loopt een lange staking tegen het sluiten van de koolmijnen, waaraan de mijnwerkers allen deelnemen. Thuis hangt een grauwe sfeer, ze leven in ruzie en armoede.
Om de familietraditie in ere te houden moet Billy boksles volgen. Een mannensport waar je hard en sterk van wordt. Maar Billy is onhandig en houdt absoluut niet van die gewelddadige sport. Dit tot grote frustratie van zijn vader. In het gebouw van de bokslessen wordt ook ballet gegeven. Billy krijgt daar de smaak te pakken. Wat een eerste les uit nieuwsgierigheid is, wordt een reeks uit interesse en met ambitie. Hij volgt de lessen stiekem en als enige jongen. Dankzij zijn lerares houdt hij vol. Tot het moment dat zijn vader ontdekt dat hij het boksen heeft ingeruild voor ballet! Deze sport als jongen?? Dan ben je een mietje! Dat is abnormaal en niet te steunen! (Of zou mama dat wel aangemoedigd hebben?) Jackie en Tony hebben het er erg moeilijk mee. Toch zet Billy door en weet hij uiteindelijk ook de steun van zijn familie te winnen!

Melvin Burgess herschreef het filmscript tot een prachtig, ontroerend en aangrijpend verhaal! Het is sterk geschreven en laat zien hoe moeilijk het kan zijn je eigen hart te volgen als je omgeving er niet achter staat. En hoeveel moed je nodig hebt om vol te houden na vele ontmoedigingen! Het verhaal beschrijft een harde realiteit van armoede, pijn, verlies en verdriet. De personages zijn sterk uitgewerkt. De hoofdstukken zijn ingedeeld volgens de hoofdpersonages. Zo krijg je het verhaal te lezen vanuit verschillende personages met hun standpunten, gedachtegangen en belevingen. Dit verhaal is patroondoorbrekend en uiteindelijk hartverwarmend! Ook de film is de moeite waard!


Marijke Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005