Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het gat

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kolet Janssen

 Aantal blz.

 61

 Illustrator:

 Tim Polfliet

 ISBN:

 90-5908-023-8

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 fantasie, angst

 Prijs: €

 13,50

 

 

Op een dag ontdekt Jakob in het midden van de keukenvloer een gat. Hij kijkt naar beneden maar ziet niets. Zijn  ouders en zus vinden zo’n gat niet ongewoon, dat gebeurt blijkbaar wel eens meer. Maar Jakob is bang en nieuwsgierig. Hij wil weten wat er in het gat is en gaat op onderzoek. Op de bodem van het hol vindt hij een slijmerig wezen dat hem wil opeten. Jakob vlucht en ontdekt een harig wezen, Hugo, dat hem leert hoe hij het monster moet verslaan. Ze moeten het monster gek maken met letters en woorden door hem plat te praten, door heel veel woorden snel achter elkaar te zeggen. Zo verslagen ze het monster. En dan moet Jakob snel uit het gat want het verdwijnt weer. Als dank begraaft hij de volgende dag een mooie knikker voor Hugo.

Een verrassend boek over het overwinnen van angst. Door woorden te gebruiken kan je monsters wegjagen, en dat is even belangrijk als fluiten in het donker. Het grappige aan dit verhaal is het feit dat ouders en zus zo’n gat heel gewoon vinden. Daardoor merk je al onmiddellijk dat Jakob bang is voor iets dat anderen niets speciaals vinden. Jakob staat alleen met zijn angst maar wil er toch iets aan doen want hij trekt helemaal alleen op onderzoek. Moedig van hem. Zo leert hij voor zichzelf opkomen, dankzij de kracht van woorden.
De illustraties nemen je mee naar de fantasiewereld van de illustrator. De zeer originele vormgeving en presentatie passen perfect bij deze droomwereld. Ook de kleuren veranderen naargelang de stemming van het verhaal. De uitnodigende illustraties bezorgen dit boek een duidelijke meerwaarde.
Over ‘Het gat’ is een lesbrief verschenen met leuke tips en opdrachten om het boek in de klas te gebruiken. Deze lesbrief kan je raadplegen op www.davidsfonds.be.


Mik Ghys

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005