Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De ballon van Bollan

 Reeks:

 Kit + Klumzie

 Auteur:

 Marc de Bel

 Aantal blz.

 56

 Illustrator:

 Steven Dhondt

 ISBN:

 90-317-1843-2

 Uitgever:

 Averbode

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 vriendschap, avontuur

 Prijs: €

 12,95

 

 

Klumzies vriendin Kit is gek op knutselen. Wanneer ze Klumzie uitnodigt om te komen kijken naar haar nieuwste aanwinst, is Klumzie erg benieuwd. Het blijkt een grote luchtballon te zijn, van Bollan, de Gekke Tovervos van het Donkerbos. Kit gelooft niet in Bollans magische krachten en werkt verder aan de ballon. Wanneer ze die buiten opblazen en willen schilderen, gebeurt er een ongelukje en schiet de ballon los. Klumzie kan nog net in de mand springen, samen met Flip, Flop en Flie, de muizendrieling. De ballon stijgt steeds hoger en ze komen in een onweer terecht. Wanneer het onweer wegtrekt vallen ze alle vier in slaap en hebben mooie dromen. Even later verschijnt Kit op haar luchtfiets met een brief die ze gevonden heeft van Bollan. Het blijkt dat elke droom die gedroomd wordt in zijn ballon werkelijkheid wordt. En inderdaad, het hele bos en zijn omgeving dat zo’n last had van droogte is weer mooi groen en vol bloemen. En de muizendrieling kan plots vliegen.

Een vlot avonturenverhaaltje met een beetje toverkunst erbij. De personages hebben  niet veel kans gekregen om zich voor te stellen maar samen een avontuur beleven is geen probleem. Het verhaal is duidelijk en rechtlijnig, niet te moeilijk voor beginnende lezers. Maar de tekst zelf vraagt toch al wel enige leeservaring.
De illustraties zijn sfeervol en paginavullend. De illustrator heeft geregeld voor leuke details gezorgd. Zo vertellen de illustraties meer over het karakter van de personages dan de tekst en vullen ze elkaar mooi aan.


Mik Ghys

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005