Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De ontvoering van de wereld

 Reeks:

 

 Auteur:

 Brigitte Schär

 Aantal blz.

 178

 Illustrator:

 (omslag) Helen van Vliet

 ISBN:

 90-6494-017-7

 Uitgever:

 Prometheus

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Duits: Prometheus en Ingrid Mersel

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 fantasy, parallelle wereld, ontdekkingstocht

 Prijs: €

 14,75

 

 

Lena ontdekt bij een verlaten toren een geheime ingang. Ze gaat op onderzoek uit en komt terecht in een bizarre maar reusachtige Grottenwereld waarin vreemde wezens verblijven: eenogige Giganten, Caveranen, sprekende vogels, een piepkleine koning… Ze beleeft eigenaardige avonturen, ontdekt in een grot de wereld en denkt dat die ontvoerd is door de Giganten. Maar hier is niets wat het lijkt. Ze bedenkt ook zelf verhalen die ze op een computer tikt. Zonder het te weten, zorgt ze ervoor dat er weer orde in de Grottenwereld komt en ze terug naar huis kan.

Dit erg fantasierijk verhaal vraagt wel enige inspanning van de lezer. Hij/zij moet willen meegaan in de wereld waarin Lena terechtkomt en zijn geest openzetten voor de bizarre situaties waarin Lena verzeild raakt. Want als lezer weet je niet meer dan Lena, het hele verhaal is in de ik-vorm geschreven: Lena vertelt zelf het verhaal. In het verhaal komen dan nog de verhalen die Lena zelf maakt; zij zijn in een ander lettertype gedrukt en hebben niets met Lena’s verhaal te maken. De aanleiding voor die verhalen vindt ze wel in haar eigen verhaal. Tevergeefs zoek je naar een link tussen de verhalen die Lena schrijft en de dingen die Lena zelf meemaakt.
Het blijft ook een raadsel wat de bedoeling van het hele verhaal is, zodat je als lezer wat op je honger blijft zitten. Werkelijk alles is mogelijk in het verhaal, het is louter fantasie. Misschien is het net dàt wat de auteur wil duidelijk maken: dat hedendaagse kinderen geen (of te weinig) fantasie meer hebben want alle poorten tot de Grottenwereld waren afgesloten door de Giganten en Lena zal ervoor zorgen dat ze weer geopend zullen worden. Toch blijf je met een onbevredigd gevoel achter na het lezen van dit boek; het is niet direct spannend of griezelig of grappig.  


Pol Van Damme

 

 

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op 07 mrt 2005