· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mijn oma’s verhaal

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jens Christian Grøndahl

 Aantal blz.

 102

 Illustrator:

 Lars Gabel en Forlaget Carlsen

 ISBN:

 9789022568644

 Uitgever:

 Boekerij

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 Deens: Bernadet Custers

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 Med bedstemor i tidens labyrint

 AVI:

 8

 Thema’s:

 WO II, oma, herinneringen

 Prijs: €

 15,95

 

 

Nina is dol op haar grootmoeder. Als die door een dom ongeluk een verstuikte enkel heeft, zou ze wel eens in een verzorgingstehuis kunnen komen. Dat wil Nina beslist voorkomen. Als een maatschappelijk werker aanbelt, gaat Nina er langs een andere trap vandoor samen met haar oma. Ze belanden op de binnenplaats maar zijn ook door het labyrint van de tijd terug in de Tweede Wereldoorlog beland. Geraken ze nog wel terug?

De auteur probeert de jonge lezer een beeld te geven van het leven in het bezette Denemarken tijdens WO II. Er is geen oorlogsdreiging maar de mensen lijden wel onder de bezetting en het tekort aan voedsel en ze moeten ook schuilen bij luchtalarm. Nina beleeft zo een stukje aan den lijve hoe het er aan toe ging. Nina en haar oma komen twee meisjes tegen. Namelijk oma toen zij jong was en haar beste vriendin, die ook Nina heet. Door de verwarring die tussen de kinderen ontstaat over niet gekende woorden of handelingen, maakt de auteur de verschillen duidelijk tussen de twee tijdspannes waarin de kinderen leven. De 21ste-eeuwse Nina begrijpt niet altijd wat de anderen bedoelen terwijl die vinden dat Nina weinig van hun leefwereld afweet. Doordat de lezer weet dat de beide jonge meisjes de oorlog overleven, wordt een deel van de dreiging die de oorlog meebrengt, weggenomen. Het is er de auteur vooral om te doen dat jonge kinderen op een andere manier naar hun (over)grootouders zouden kijken als ze weten wat zij hebben meegemaakt tijdens die Tweede Wereldoorlog. Dat Nina en haar oma bij wijze van spreken via de achterdeur zomaar even in de tijd teruggaan, is hier van ondergeschikt belang.
Het verhaal is ook opgefrist met heel wat – erg brave – kleurrijke illustraties. Ook alle personages zijn erg braaf en beleefd en gehoorzaam. De gebruikte taal is eenvoudig maar doet soms wat stroef aan.
Achteraan geeft de auteur nog wat historische informatie over Denemarken en de bezetting tijdens WO II.
Het boek wil jonge lezers een beeld van een door oorlog bezet land schetsen zonder hen nachtmerries te bezorgen.


Pol Van Damme
oktober 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 november, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014