· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het meisje met de parel

 Reeks:

 

 Auteur:

 A. van Dam, I. Dros, H. Geelen e.a.

 Aantal blz.

 76

 Illustrator:

 (omslag) Ingrid en Dieter Schubert

 ISBN:

 9789025866310

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 schilderij, verhalen, Mauritshuis

 Prijs: €

 19,99

 

 

Rond zesentwintig schilderijen uit het Mauritshuis hebben evenzoveel Nederlandse auteurs een kortverhaal bedacht met de figuren van de schilderijen als hoofdpersonage.
Door deze verhalen gaat de lezer veel aandachtiger naar de schilderijen kijken. Details waar in een eerste oogopslag werd overgekeken, krijgen dikwijls bijzondere aandacht en zijn cruciaal voor het verhaal. Het is de verdienste van de auteurs dat de lezer/kijker – jong of minder jong – de schilderijen aan een nauwkeuriger blik onderwerpt en zo veel meer ontdekt dan hij/zij in eerste instantie gezien heeft.
De verhalen zijn kort, meestal niet langer dan twee pagina’s, en zijn gemakkelijk te lezen.
De afbeeldingen van de schilderijen zijn erg verzorgd. Sommige schilderijen waarvan in het verhaal maar een deel voorkomt, worden op een volgende pagina volledig weergegeven.
De kaft is een nagetekende compilatie van een aantal elementen uit verschillende schilderijen, maar geeft helaas niet goed de sfeer van het boek weer. Ze spreekt niet echt aan, wat jammer is voor de meesterwerken die in het boek zijn opgenomen.
Bijzonder mooi verzorgde uitgave die de lezer/kijker met andere ogen, nauwkeuriger laat kijken naar deze schilderijen. Beslist de moeite waard, ook voor wie het Mauritshuis niet bezoekt.


Pol Van Damme
augustus 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 oktober, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014