· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Grote gedachten–verhalen over filosofie

 Reeks:

 

 Auteur:

 Janny van der Molen

 Aantal blz.

 229

 Illustrator:

 Steef Liefling

 ISBN:

 9789021672250

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 school, filosofie

 Prijs: €

 24,95

 

 

Meneer Swarts vertelt in zijn klas over filosofen en laat zijn leerlingen daarover van gedachten wisselen, discussiëren en nadenken. Hij neemt hen ook mee naar plaatsen om de materie van de filosofen nog beter te kunnen ervaren. Niet alle filosofen kunnen op evenveel bijval rekenen maar allemaal doen ze de leerlingen reflecteren over hun eigen leven en leefsituatie.

Dit boek wil een aantal filosofen onder de aandacht brengen en de impact van dit filosofische gedachtengoed op mensen van vandaag. Heel concreet wordt elke filosoof gekoppeld aan één of andere leerling die in zijn of haar thuissituatie elementen herkent of beleeft zoals die bepaalde filosoof ze naar voren bracht.  Dat wordt nog meer benadrukt door het verhaal telkens vanuit een bepaald personage (een leerling uit de klas) te vertellen.
Alle elementen worden daardoor heel duidelijk en helder voorgesteld en kunnen dus ook voor de lezer duidelijkheid scheppen en hem/haar doen nadenken over zijn of haar leven. Dit is dan ook duidelijk de bedoeling van de auteur: de lezer aan het denken zetten. Na het lezen van dit boek kijkt de lezer dan ook iets anders aan tegen de wereld en gaat hij/zij zich vragen stellen of nadenken over het leven en de wereld waarin zij leven.
De auteur slaagt er in om het gedachtengoed van de filosofen op een eenvoudige, duidelijke manier onder woorden te brengen zonder ze te ‘versimpelen’. Ook het telkens kaderen in de persoonlijke – herkenbare – leefsituatie van de jongeren zorgt ervoor dat het gegeven gemakkelijker kan opgenomen worden.
Beslist de moeite waard en zeker niet enkel voor jongeren!
Een aanrader.


Pol Van Damme
augustus 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 oktober, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014